ERDON Helyi hírek

2016.02.16. 18:19

A megélhetésüket is féltik Bolojanék új útjától

Aberrációnak mondják a tiltakozók azt, hogy újabb úttal kötnék össze Váradot és Szentmártont. Mindkét településen vannak, akik szerint eleve fölösleges ez az egész, és máshol kellenek utak. Ráadásul Szentmártonban más gondok is adódtak ezzel, és a média segítségét is kérték.

Aberrációnak mondják a tiltakozók azt, hogy újabb úttal kötnék össze Váradot és Szentmártont. Mindkét településen vannak, akik szerint eleve fölösleges ez az egész, és máshol kellenek utak. Ráadásul Szentmártonban más gondok is adódtak ezzel, és a média segítségét is kérték.

 

Nem örül Nagyváradon sem mindenki az ötletnek, egyenesen háborognak viszont a közvetlenül érintett lakosok Szentmártonban: a sajtó segítségét kérték, mert ingatlanaikat is veszélyezteti a tervezett új Várad-Szentmárton közút. Azért épp most léptek, mert az utóbbi településen a helyi tanácshoz fordult több család, az kérve, álljon el az önkormányzat a tervtől – és ez a petíció épp ma szerepel a tanácsülés napirendjén. Az útépítés tervét egyébként Váradon meg már el is fogadta az itteni tanács, és a szentmártoni is hasonlóképpen tett, már hetekkel ezelőtt. A tiltakozók egyik képviselője, A. P. tudatta: „Szentmártonban több tíz családot tehet tönkre ez az út, amelynek megépítését Várad vezetése javasolta, és amely egyébként aberráció. Nem kell ide új út, hiszen a már létező sem túlzottan forgalmas, ráadásul ha mégis hozzálátnak a munkához, az többek tulajdonát is veszélyezteti, megélhetését borítja. Mivel az út miatt le kellene bontani öt panziót és tíz másik esetében is ellehetetlenülne a nyitva tartás, mivel az út az udvaraikon át vezetne. Ez nem fejlődés, a hatóságok rosszul értelmezik a haladás fogalmát, és amúgy is a lakosság érdekeit kellene képviselniük”.

Hárítanak

Mindennek nyomán felvettük a kapcsolatot a szentmártoni polgármesteri hivatallal. Itt Lucian Popuş polgármester válaszolt kérdéseinkre – ám lényegében azt hangsúlyozta, hogy ők elhárítják maguktól a felelősséget, és az egész ügyet is. Szerinte a nagyváradi városvezetés a felelős a projektért, hiszen ők kezdeményezték. Mint mondta, tud a családok petíciójáról, majd meglehetősen irritált hangon hozzátette: „És mit csinálunk mi ezzel a beadvánnyal? Nem a mi dolgunk.” Arra a felvetésünkre, hogy egyszerű lakosként is hátrányosan érinti a projekt a tiltakozókat, de vállalkozókként is, így felelt: „Ugyan már. Egyszerű emberekről van szó. Vállalkozás legfeljebb egy érintett komolyabban”.

Megkértük a polgármestert, összegezze, mi lesz a döntésük az ügyben. Ezt mondta: „Átküldjük az egész petíciót Váradra. Nem a mi ügyünk. Mit tehetnénk?” Hozzátette: az önkormányzat illetékes szakbizottságában már meg is van a döntés, hogy a váradi városvezetésnek adják tovább a tiltakozók beadványát, és arra számít, hogy ezt ma csak megerősíti a tanács plénuma.

Úgy néz ki tehát, a tiltakozások nem fognak célt érni.

Dupla bírálatok

Még a Nagyváradi Helyi Tanács decemberi ülésén szavazták meg az új, Nagyvárad és Szentmárton között épülő út tervezetét. De mindkét településen vannak tiltakozások is ez ellen a beruházás ellen. A tervek szerint az út 4056 méter hosszú lesz, és a Selgros-Metro-körforgalomtól indul, a volt CET 2 környékén folytatódik, a Pece patak közelében haladva jut el Szentmártonba, majd a félixfürdői Noblesse hotelig vezet. Építenek mellé kerékpárutat, továbbá a projekt része egy híd és egy vasúti átjáró is. A bírálók már a tervek nyilvánosságra kerülése óta hangoztatják, hogy új utat építeni e két település közé eleve fölösleges, mivel sokkal fontosabb és sürgősebb útépítési projektekre lenne szükség Nagyváradon – például a Biharpüspökit nehézgépjármű-forgalomtól megszabadító rövidke elkerülő útra, amelynek építését több ezer támogató aláírás, meg kérvények és tüntetések ellenére sem kezdték el a mai napig, de más fejlesztésekre is szükség lenne a városon belül. Ugyanakkor a Nagyvárad és Szentmárton között már régóta létező, 2X2 sávos út teljesen használható ma is, nem is túlzsúfolt, dugók alig vannak ott, tehát emiatt sem kell újabb út oda. A váradi önkormányzat szerint azonban az út azért kell, hogy elkerülje Szentmárton, és a nehézforgalom is ezen az útvonalon fog haladni. A beruházás értéke 89.502.981 lej, ÁFÁ-val, a munkálatok időtartama 24 hónap lenne.

Régi terv

Ilie Bolojan már tavaly áprilisban is meglebegtette, hogy a tervek szerint egy újabb úttal kötik össze a két települést. Akkor épp a népszavazás kampánya volt, amely arról szólt, hogy Váradhoz csatolják Szentmártont – és bár ez a referendum kétszer is elbukott Váradon, Bolojan máig nem tett le tervéről, és újabb ismétlést akar, esetleg a június 5-i önkormányzati választással egy időben, vagy más időpontban. Hasonlóképpen nem úgy tűnik, hogy elállna ettől az útépítési tervtől sem, ami szintén Szentmártonnal kapcsolatos. Bolojanék elképzelése egyébként, hogy fontos beruházásnak feltüntetve uniós pénzeket pályázzanak meg a kivitelezésre.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!