ERDON Helyi hírek

2016.01.19. 15:18

„Üzleti központ”: parázs hangulat hidegben

Mismásolnak az illetékesek a nagyvárad-rogériuszi piacból lett „üzleti központ” ügyében – véli egy civil szervezet képviselője. Volt tüntetés is, de semmi sem rendeződött. A szakbizottság ülésezett, maguknak az árusoknak a képviseletében azonban most sem hívtak senkit.

Mismásolnak az illetékesek a nagyvárad-rogériuszi piacból lett „üzleti központ” ügyében – véli egy civil szervezet képviselője. Volt tüntetés is, de semmi sem rendeződött. A szakbizottság ülésezett, maguknak az árusoknak a képviseletében azonban most sem hívtak senkit.

Azt sem tudták időben eldönteni, nyilvános (és ezzel egyben sajtónyilvános) legyen-e a tanácskozásuk: kedden ülésezett először az a testület a váradi városházán, amelynek feladata az lenne, hogy megoldja az egyre fokozódó a feszültséget az átépített rogériuszi piac árusainak körében. Ám még az sem derült ki időben, hogy az első összeülésükre beengedik-e a polgárokat, köztük az újságírókat, így végül az egész egyik kezdeményezőjét, Adrian Simont kértük meg, összegezze, mi volt a tanácskozáson.

Nos, elsőre kiderült, hogy most sem hívták meg oda magukat az érintetteket, vagyis magukat az elégedetlenkedőket, akik pedig nemrégiben még tüntettek is a megoldásért. Sőt, nemcsak ők nem voltak ott kedden, hanem a másik oldal képviselője sem, ugyanis az árusokat meg sem hívták, viszont a közterületekért felelős váradi hivatal, az ADP vezetője, Liviu Andrica egyszerűen csak nem ment el. Pedig főleg az ő hatásköre a gondok megoldása.

Elkennék

Hogy mik is ezek a gondok? Emlékeztetőül: az átépítés kezdetekor, amikor a munkálatok miatt kiköltöztették onnan az árusokat, egy nagy, ideiglenes sátorba, azt ígérte nekik az önkormányzat, hogy mindenki visszakapja a helyét, ugyanazt a részt, ahol addig volt, ugyanannyi asztallal, és nem lesz licit, ehhez képest lesz, és sokan nem kapták vissza ugyanazokat a helyeket. Emellett attól is tartanak, hogy drágulni fog a helyek bérlése. További gond, hogy hiába van padlófűtése a ma már Rogériuszi Üzleti Központnak nevezett új ingatlan piaci csarnokának, a nagy, egylégterű teremben a dolgozók fáznak, az árujuk pedig néha szinte megfagy, mert az új épület szigetelése nem megfelelően tervezett és kivitelezett. Egy civil szervezet, a Pro Democraţia Szövetség (APD) nagyváradi klubja azt kérte, az illetékes szervek alakítsanak munkacsoportot, hogy megpróbálják oldani a feszültséget, és valamiképp rendezni az ügyeket. Az APD itteni vezetője, Adrian Simon volt a kezdeményező, és ez a bizottság ült össze a megalakulása óta először kedden.

Simon szerkesztőségünknek elmondta: fel is merült, hogy maguknak az árusoknak a képviseletében most sem hívtak senkit, de azért megtartották a tanácskozást. Újdonság, hogy kiszivárgott: az árushelyek bérleti díját talán nem emelik végül, de most meg a piacokért is felelős közterületesek igazgatója, Andrica „úgy próbál megbékíteni mindenkit, hogy még vagy 70 asztalt bezsúfolna a csarnokba, ezeket osztaná szét a volt helyeiket visszakövetelő kereskedők között”. Most mintegy 160 árushely van ott, ezek mellé jönne még a 70 – ami egyrészt túlzsúfoltságot okozna, másrészt nem is biztos, hogy ehhez megkapják a szükséges engedélyeket, például a tűzoltóságtól. A fűtésgondok megoldása pedig továbbra is várat magára.

Egyébként a volt piac átépítése után immár üzleti központként kommunikálják az ingatlant, Simon szerint „egyféle plázaként, csakhogy egy plázánál minimum van ingyenes parkolás, nem úgy, mint itt, és nincs hideg bent, nem úgy, mint itt”. Erre azt a választ kapta, hogy két év múlva talán lesz a környéken ingyenes parkoló, de szerinte „lehet, hogy addigra már piac nem lesz, és amúgy is, az ilyen határidők lehetetlenek”.

A keddi ülésen felmerült, hogy jövő kedden az új üzleti központ épületében rendezzenek nyilvános vitát, ezúttal már az árusok részvételével is – de erről sem tudtak megegyezni, hanem abban maradtak, hogy még tegnap estig várják Andricáék válaszát, hogy megfelel-e ez nekik…

Kedvetlenség

A korszerűsítés felemásra sikerült, ugyanis mióta a volt rogériuszi piac helyén áll az üzleti központ épülete, egyre gyengébben megy az üzlet. Így látja legalábbis a Pro Democraţia Szövetség (APD) nagyváradi klubjának vezetője, Adrian Simon. Mint mondta, „mióta az épület csarnokába visszaköltöztették az árusokat, és kiderültek a problémák, beindult a huzavona, azóta egyre kevesebb az árus ott, és nincs meg a régi lendülete az egész piacnak”…

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!