ERDON Helyi hírek

2016.01.07. 12:20

Új évi koncert lesz zongorán

Egy olyan rendhagyó zongoraest helyszíne lesz a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme január 31-én, vasárnap délután 6 órai kezdettel, amilyen még eddig nem volt Nagyvárad történelmében.

Egy olyan rendhagyó zongoraest helyszíne lesz a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme január 31-én, vasárnap délután 6 órai kezdettel, amilyen még eddig nem volt Nagyvárad történelmében.

Az eseményt Thurzó Zoltán zongoraművész (aki most is egyben előad és beszél is a zenéről), valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöksége szervezi közösen.

Thurzó Zoltán pár gondolata a zongorakoncerttel kapcsolatosan:

„Felteszek egy újabb kérdést: Szeretik Önök Strausst? Egy hétköznapi kisfiú történetét akarom majd elmondani/eljátszani, aki kitartásával, szorgalmával, víziójával még életében egy képzeletbeli trónra lépett! Ahogy Bécs és a keringő, úgy Bécs és a Strauss família elválaszthatatlanok egymástól. Nagyon kockázatos/rizikós dolog – mert nem „csupán annyi kell”, hogy ifj. Johann Strauss műveit átdolgozzák zongorára. Így nekiálltam, és feldolgoztam én párat a leghíresebb műveiből. Komponáltam. Önök nem fognak érzékelni „akusztikus vákuumot” (remélem), mivelhogy a hangszereléseim olyan palettán mozognak, mint a nagyzenekari Liszt-átiratok. Majd Önök eldöntik! Több Strauss–Thurzó-mű fog felcsendülni majd az esten. Bemutatom Strauss világát szóban is, rengeteg érdekességet is megosztok majd: Strauss, szalonvilág, kapcsolódó magyar vonatkozások, történelmi tények, emberi sorsok, mennyire aktuális ma is az élete-életvitele. A XII. századig megyek vissza – de egy hatalmas körrel érinteni fogom ezeket az embereket is, akik képzeljék el: kapcsolódnak ifj. Johann Strausshoz: André Rieu, Munkácsy Mihály, Nietzsche, Ady, Dohnányi, Wagner, Brahms, Phil Collins, Robin Williams, Széchenyi de még Balázs Fecó is. Felkeltettem az érdeklődésüket? – higgyék el, egy felejthetetlen „utazásban” vehetünk részt. Együtt. És még repülőjegyet sem kell vásároljunk eme utazásra, csak eljönni a Strauss-estemre. Oly keveset tudunk egy olyan személyről, akiről még hallásból akár a kukásembernek is rémlik a neve.”

Szeretik Önök Strausst? – zenei gyöngyszemeket, korabeli történeteket, anekdotákat, pletykákat, történelmi párhuzamokat... és nem csupán?

Mindenkit sok szeretettel várnak az ingyenes hangversenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!