ERDON Helyi hírek

2016.01.17. 16:30

Lengyel plakátkiállítás

A Kolozsvári Szépművészeti Múzeum, a bukaresti Lengyel Intézettel együttműködve, Krzysztof Dydo ismert műgyűjtő háborús témájú plakátjainak kiállítását 2016. január. 21 és 2016. február 21. között tekintheti meg a közönség.

A Kolozsvári Szépművészeti Múzeum, a bukaresti Lengyel Intézettel együttműködve, Krzysztof Dydo ismert műgyűjtő háborús témájú plakátjainak kiállítását 2016. január. 21 és 2016. február 21. között tekintheti meg a közönség.

Az ünnepélyes megnyitót a Múzeum (Bánffy palota) kiállító- termeiben tartják, amelyen Leszek Biały, a bukaresti Lengyel Intézet igazgató-helyettese is jelen lesz.

A háborús plakátok már a XX. század elején, az első világháború alkalmával megjelentek, mikor is a művészet nyelvén vallottak megrázó erővel mindarról a bestialitásról, amely a háborúk alkalmával megnyilvánul. Egy háborúban nemcsak győzelmek, de vesztesek is vannak. Azoknak, akik vissza tudnak emlékezni azokra a csonkolt egyénekre, akik, mint háborús hősök mankókkal közlekedhettek, nem egy esetben kéregettek. Más esetben a borzalmak, fájdalmak, szenvedések tárházát igyekeztek felmutatni azokról, akik mertek nyíltan állást foglalni a háborús eseményekkel kapcsolatban. A háború nemcsak emberi vesztességet, hanem óriási anyagi, szellemi károkat okoz.

A művészeti termékek reklámozása egyre nagyobb szerepet tölt be. A nevesebbnél nevesebb képzőművészek művészi alkotásaira, megnyilvánulásaira irányítják a figyelmet. Minden országnak meg voltak azok az alkotói, akik ilyen irányban értékes műveket hoztak létre.

Kolozsvárra érkezett kiállítás sztárvendége Kaethe Kollwitz „Nie wieder Krieg”- című alkotása. Az alap ihletettsége mindabból a hatalmas szenvedésből táplálkozik, melyet a lengyel népnek történelme folyamán el kellett szenvednie. Az orosz birodalom, valamint a bécsi uralkodó osztály szellemiségének elviselése nem volt könnyű. A Lengyelország keresztény vallásba vetett hite a lengyel plakátok tartalmában, szellemiségében is tükröződik.

A Kolozsvárra érkező Krzysztof Dydo kollekció két jól elhatárolt idősíkot tartalmaz, nevezetesen: Az első magába foglalja az 1939-1945 korszakot, ami a második világháború kitörése, a Katyń erdőben történő mészárlás, a koncentrációs táborok felállítása,  a varsói gettó- lázadás, Varsó náci és szovjet megbombázása, a főváros porig bombázása, valamint a varsói fegyveres felkelés eseményeit jelenti. A történelmi eseményeket hitelesen érzékeltetik a háborús plakátok.

A második rész 1955-2014 időszakra vonatkozik, a béke, valamint az emberi jogok, az emberiség elleni terrorizmus megfékezése, egy emberileg élhetőbb világ kiépítésének időszaka. Mindezeket a történelmi változásokra reflektálnak a plakátok.

A mostani kiállításon a lengyel plakátművészet legnagyobb és legértékesebb lapjait tekintheti meg a nagyérdemű közönség. Munkáikkal jelen lesznek: Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowiński, Jan Sawka, Rafał Olbiński, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski és Sebastian Kubica.

Krzysztof Dydo neves plakátművész, e témával kapcsolatban számtalan írás szerzője. A bemutatásra kerülő egyedi kollekciója elérheti azt a szándékot, hogy a művészet nyelvén felhívja a figyelmet azokra, akik felelősek a történelmi eseménysorokért. Hiszen a plakát az a művészi forma, amely rendkívül hitelesen érzékelteti a háborús atrocitásokkal szembeni harcot, a béke védelméért tett erőfeszítéseket.

Csomafáy Ferenc   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!