ERDON Helyi hírek

2016.01.17. 12:45

Ismét napirenden a múzeumügy

Nagyvárad polgármestere nem nyugszik: Ilie Bolojan ismét kísérletet tesz arra, hogy a Körösvidéki Múzeumot a volt hadapródiskola helyett a váradi várba költöztessék.

Nagyvárad polgármestere nem nyugszik: Ilie Bolojan ismét kísérletet tesz arra, hogy a Körösvidéki Múzeumot a volt hadapródiskola helyett a váradi várba költöztessék.

Nagyvárad polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján ismertette azokat a beruházásokat, munkálatokat, melyek az idén Nagyváradon zajlani fognak. Ezek egyike a váradi vár felújításának folytatása, konkrétan a föld kihordása a bástyákból, a vársánc Sánc (Grivitei) utca felőli részének felújítása, hogy ott aztán különböző eseményeket lehessen szervezni. Ezután Bolojan megismételte azt a legalább egy évtizede dédelgetett vágyát, hogy a Körösvidéki Múzeum a várba költözzön, szerinte ugyanis erre tökéletesen alkalmas a fejedelmi palota, míg a többi épületrészben civil szervezetek, vendéglátó ipari egységek kapnának helyet. Kérdésre válaszolva Bolojan újra hangoztatta azt az érvet, hogy a Körösvidéki Múzeumnak nincsenek értékes műtárgyai, ezért indokolatlan, hogy egy olyan hatalmas ingatlanba költöztessék, mint amilyen a volt hadapródiskola, viszont a vár fejedelmi palotája megfelelne ennek a célnak, már csak azért is, mert az az épületrész most üresen áll. Bolojan elmondta, hogy az is jó lenne, ha nem az egész múzeumot, de legalább egy szekcióját a várba költöztetnék. Arra a kérdésre, hogy meggyőzte-e már erről az elképzeléséről a helyi tanácsot, Ilie Bolojan azt mondta, hogy újra megszavaztatja ezt  a kérdést a helyi testülettel, és a megyei tanácshoz is addig jár el, míg őket is meggyőzi erről a tervéről.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!