ERDON Helyi hírek

2016.01.06. 15:58

Emléktáblát kapna Knézy Jenő Váradon

Emléktáblát kapna Nagyváradon a 2003-ban elhunyt legendás sportriporter, idősebb Knézy Jenő.

Emléktáblát kapna Nagyváradon a 2003-ban elhunyt legendás sportriporter, idősebb Knézy Jenő.

A megyei jogú város szülöttének várhatóan tavasszal állíthatnak méltó emléket. A táblán szerepelni fog majd a kommentátor által leggyakrabban használt idézet is: „Jó estét, jó szurkolást!"

-  A magyarok sem nagyon tudják, hogy Knézy Jenő nagyváradi születésű, viszont ami engem nagyon meglepett, hogy egy szűk rétegen kívül, a helyieknek sincs erről tudomása – nyilatkozta nemrégiben a Népszabadságnak Vujity Tvrtko, akinek a Knézy család megerősítette, hogy a legidősebb Knézy Jenő szülész-nőgyógyász és fül-orr-gégész volt Nagyváradon, ahol 1944-ben a legendás sportkommentátor született.

Utcát is elneveznének róla

A Pulitzer-díjas újságíró elmondta, hosszú ideig tartott annak kiderítése, hogy a régi polgári házban melyik lakásban született Knézy. Végül a házban sikerült találni egy idős presbitert, akinek voltak emlékei a családdal kapcsolatban.

Huszár István alpolgármester szerdán ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: hétfő délután hívta fel őt Vujity Tvrtko azzal, hogy a család kezdeményezése, illetve az ő ötlete nyomán jó lenne, ha emléktáblát avatnának Váradon a híres sportriporternek. Az elöljáró természetesen pozitívan állt az ügyhöz, az önkormányzat és a váradi magyarság nevében is megtiszteltetésnek nevezte, hogy Knézy Jenő a város szülöttje. Már tudják, melyik az az épület, ahol egykor lakott a család (ahol jelenleg a Bridge-étterem működik ott), s felvették a kapcsolatot a lakótársulással is. Erre egyrészt azért van szükség, mert ennek az entitásnak a közjegyző előtt aláírt beleegyezése is szükséges az avatáshoz, másfelől pedig amiatt, hogy pontosan kiderítsék, melyik lakrészben éltek. Az emléktábla-avatás valamikor tavasszal várható, hiszen a lakótársulási beleegyezés után az urbanisztikai követelményeknek is eleget kell tenni, illetve a kulturális bizottság jóváhagyása is szükséges. Amúgy az RMDSZ-frakció évekkel ezelőtt már javasolta, hogy utca viselje Knézy Jenő nevét Váradon, vagyis feltüntette azon, a magyar neveket is tartalmazó a listán, melyről az önkormányzat választ új utcaneveknek a kijelölésekor.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!