ERDON Helyi hírek

2016.01.26. 12:35

Biztosításkötéseket javasoltak a Munkafelügyelőségen

Nagyvárad- Kedden a Rulikowski úti székhelyen évet értékeltek a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség vezetői. Többek közt arról is beszámoltak, hogy hány munkabalesetet regisztráltak tavaly.

Nagyvárad- Kedden a Rulikowski úti székhelyen évet értékeltek a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség vezetői. Többek közt arról is beszámoltak, hogy hány munkabalesetet regisztráltak tavaly.

Nicolae Hoduţ főfelügyelő-helyettes több közt arról számolt be: 2015-ben a munkabiztonság és -egészségügy szempontjából 1710 egységet ellenőriztek. 1842 alkalommal kontrolláltak, és 1926 ellenőrzést terveztek be. 129 esetben ellenőrizték, hogy a javasolt intézkedéseket az érintettek végrehajtották-e, és 30-szor kontrollálták, hogy a megvizsgáltak rendelkeznek-e a szükséges környezetvédelmi engedéllyel a káros anyagok kibocsátását illetően. 479 alkalommal az intézményhez benyújtott dossziékat véleményeztek, illetve vizsgáltak eseményeket. 37 képzést tartottak, 38 reklamációt, beadványt és jelzést orvosoltak. 401 ügy megoldása igényelt irodai tevékenységet, 42 alkalommal szerveztek szakmai továbbképzést.

Maria Raţiu tanácsnok arra hívta fel a figyelmet: a tavaly december 16-án megjelent 932. számú Hivatalos Közlönyben napvilágot látott az Országos Nyugdíjpénztár 2015/374. számú rendelete, mely az európai térségben történő munkabalesetek biztosítására vonatkozik. Ez főleg a fuvarozókat, illetve szállítmányozási cégeket érintheti. A kitöltendő A1-es formanyomtatvány az állami biztosítóház honlapján is megtalálható, és a kérvényező kell jelezze, hogy melyik tizenkét hónapra igényli a biztosítást. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA) nincsenek biztosítva munkabalesetekre, ezért azt javasolta nekik, hogy valamelyik magánbiztosítóval kössenek egyéni szerződéseket munkabalesetekre és szakmai betegségekre, így fizetve járulékot.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!