ERDON Helyi hírek

2016.01.17. 12:34

Besúgókról és igaz barátokról

Györe Balázs író, irodalmszervező volt a nagyváradi Törzsasztal sorozat vendége pénteken este az Illyés Gyula könyvesboltban.

Györe Balázs író, irodalmszervező volt a nagyváradi Törzsasztal sorozat vendége pénteken este az Illyés Gyula könyvesboltban.

A meghívottat Kőrössi P. József író, könyvkiadó, a Törzsasztal sorozat szervezője kérdezte elsőként a Barátaim, akik besúgók voltak című könyvéről. A jelenlevők megtudhatták, hogy Györe Balázst és feleségét a kommunista rendszerben hosszú időn át megfigyelték, de ők ebből semmit sem érzékeltek. Az iró elárulta, hogy egyik barátja, Andor Csaba Madách-kutató volt az egyik besúgója, aki, mielőtt az ügynöklista megjelent volna a sajtóban, felhívta őt azzal, hogy beszélni akar vele. „Mikor egy barátod felhív azzal, hogy sürgősen beszélni akar veled, akkor mire számítasz? Arra, hogy elmondja, meghalt egy közeli rokona, vagy azt, hogy halálos beteg, erre meg bejelenti ezt” – mutatott a szóban forgó kötetére Györe Balázs „Erre nem lehet reagálni, erre az érzésre nincs szó” - mondta a szerző érzékeltetve azt a megdöbbentő hatást, amikor kiderült számára, ki volt a besúgója. A vendég elmondta, hogy a kommunizmus idején nem, vagy nagyon nehezen lehetett publikálni, ezért felolvasásokat szervezetek. „Az irodalmi élet autonómiájáért küzdöttünk. Minőségi irodalmat akartunk csinálni, de nem lehetett” - mondta Györe Balázs, hozzátéve, hogy megítélése szerint teljesen fölöslegesen figyelték meg őket, hiszen folyóiratot amúgy sem alapíthattak, mert az állam- és szocializmusellenes tevékenységnek minősült. Szükségmegoldásként ő és barátai hajót béreltek, mert az nem volt tilos, és azon szerveztek irodalmi összejöveteleket.

Dokumentumregény

A továbbiakban számos irodalomtörténeti érdekességről, például az Örley Kör megalakulásáról mesélt a szerző, majd az Ottlik Gézához fűződő kapcsolatáról beszélt, akit szellemi atyjának tekint. A beszélgetés során szó esett a Halálom után eltüzelni című kötetről  is, melybe szintén számos dokumentumot beépített a szerző. Ehhez kapcsolódva Bródy Sándort idézte, aki szerint a dokumentum beszél, a szó belefúl az időbe. „Mozaikszerűen építkezem, úgy, ahogy élünk, ahogy beszélünk. Megpróbálni közelebb kerülni a valósághoz, ez a dokumentum célja” - fejtette ki Györe Balázs, aki hozzátette, hogy műveiben ő, a szerző, és a könyvében megjelenő énje azonos. „Én vállalom, hogy az én vagyok. Nem használok fedőneveket, én mindenkit a saját nevén szerepeltetek” - vallotta saját műveiről Györe Balázs, aki az est során a Halálom után eltüzelni című könyvéből, illetve verseiből olvasott fel a szép számban megjelent hallgatóságnak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!