ERDON Helyi hírek

2016.01.07. 11:53

Becsapták a HKV-t

Hónapok óta nem fizette ki a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatnak (HKV) a neki járó pénzt a sms-es jegyvásárlásokat kezelő Simplus Invest cég.

Hónapok óta nem fizette ki a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatnak (HKV) a neki járó pénzt a sms-es jegyvásárlásokat kezelő Simplus Invest cég.

A részletekről Csuzi István, a HKV vezérigazgatója tájékoztatta szerkesztőségünket, elmondva, hogy a bukaresti cég az országos elektronikus közbeszerzési oldalon (SEAP) megnyert több licitet, többek között a HKV sms-es jegykezelési szolgáltatását is. Ennek a szolgáltatásnak a lényege az, hogy az utas egy 3,5 lej értékű sms elküldésével vásárol jegyet, vagyis jogot arra, hogy utazzon a vállalat járművein. A telefonszolgáltató ebből a díjból levesz 50 banit, ami a szolgáltatás díjszabása, és a közvetítő cég is – ami esetünkben a Simplus Invest – szintén levesz ötven banit, a fennmaradó 2,50 lej pedig a tulajdonképpeni jegyár, ami a HKV-t illeti. A közszállítási vállalatnak rálátása van arra, hogy hányan rendeltek jegyet sms-ben, így minden hónap végén ennek alapján elküldte a számlát a közvetítő cégnek, amely eleinte fizetett is, de aztán már nem folyósította a pénzt a HKV-nak. Csuzi István elmondta, hogy három hónapnyi nem fizetés után bontottak szerződést a céggel, amelyet be is pereltek, abban reménykedve, hogy sikerül visszaszerezniük a 110.330 lejes kárt, de mint Csuzi fogalmazott „nem tudom mikor lesz ebből pénz”. Ennek a szkepszisnek az oka az, hogy a bukaresti fantomcég egy sor más vállalatot is becsapott ugyanígy, többek között a bukaresti, a jászvásári, a gyulafehérvári és a szatmárnémeti helyi közszállítási vállalatokat, sőt, még a Román Televíziót is. A cég fizetésképtelenség állapotában van, ami szintén nehezíti a HKV törekvését, hogy visszaszerezze a pénzét. Csuzi István végezetül hozzátette, hogy most egy kolozsvári cég végzi a sms-jegyvásárlás szolgáltatást, ugyanakkor megemlítette azt is, hogy a HKV szerette volna, ha valamelyik telefontársaság vállalná el ezt a szolgáltatást, hogy ne legyen szükség közvetítő cégre, csakhogy a telekommunikációs cégek valamiért egyszerűen nem jelentkeznek a közbeszerzésen, így a HKV nem tud szerződést kötni velük.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!