ERDON Helyi hírek

2016.01.21. 15:40

Anyegin

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera az operairodalom egyik legszebb alkotását, P. I. Csajkovszkij Anyegin című operáját mutatta be.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera az operairodalom egyik legszebb alkotását, P. I. Csajkovszkij Anyegin című operáját mutatta be.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón, Florin Estefan, az intézmény igazgatója örömét fejezte ki, hogy az ő igazgatása alatt történik a híres alkotás bemutatója. Ez a megjegyzés azért is érdekes, mert az Operaház több mint tíz éve próbálkozott bemutatni a Csajkovszkij-operát, azonban anyagi okok miatt az elképzelésük nem valósulhatott meg. A sajtótájékoztatón jelenlevők megosztották az Anyegin- opera bemutatójával kapcsolatos véleményüket.(Az opera eredeti címe Jevgenyij Anyegin).

Korhű operaelőadás és rendezés

Mihaela Sandu –Bogdan rendező sikeresen együttműködött a társulattal, a szereplőkkel, és arra törekedett, hogy ezt a pozitív életérzést a közönség felé is sugallja. Puskin műve mély hatással volt rá. Igyekezett megőrizni a romantika szellemét, „illatát”. Négy fiatal történetére összpontosít, olyan emberek történetére, akik hisznek a szerelemben, az eszmékben, az álmokban. A rendezés a kor szellemét érzékelteti, a 19. század második évtizedének hangulatát adja vissza. A rendezés a romantika szellemét tolmácsolja.

Tiberiu Soare karmester elmondta, hogy jól dolgozott a szereplőkkel. Pozitíven értékelte a szólisták felkészültségét, hozzáállását, ami az előadás sikerességét biztosítja. Véleménye szerint nem kell korszerűsíteni a Csajkovszkij –operát, hiszen a mű „önmagáért beszél”. Fontosnak tekinti, hogy megjelenítse a szereplők életét, hangulatát, a köztük levő viszonyt. A köztük kialakuló konfliktusok különböző formában oldódnak meg. Azonban a szereplők közti viszonyok, konfliktusok az idő múlásával változásokat szenvednek. Mint mondta, a Kolozsvári Nemzeti Operában először vezényli az Anyegin című operát.

Viorica Petrovici a korhű díszletet és jelmezeket alkotott.

Anyegin szerepét Florin Estefan alakítja. Bukarestben, 2003-ban koncerten  énekelte az Anyegint. Akkor elutasító férfiként mutatta be Anyegint. Most a rendező arra kérte, hogy a főszereplő emberibb vonásait emelje ki. Hiszen az idők során Anyegin személyisége változott, különböző érzelmi változásokat élt át, szinte paranoiás állapotba került.

Tatjána szerepében Nadejda Cerchez lép fel. Mint mondta, moldovai származású, ismeri az Anyegin operát. Igyekszik megjeleníteni a Tatjána egyéniségét, hiszen az első felvonásban 13 éves kislány, és a harmadik felvonásban érett asszony szerepében mutatkozik. Érzékeltetni akarja Tatjána személyiségének alakulását, változását.

Lenszkij szerepében Cristian Mogoşan lép fel. Hitelesen mutatja be a szerelemtől, féltékenységtől gyötrődő fiatal egyéniségét. Megjegyezte, hogy a konfliktusmegoldásnak ma más módja van, mint 1820-as években.

Karmester: Tiberiu Soare. Rendező: Mihaela Sandu- Bogdan. Bizonyította, rendkívül figyelmesen tanulmányozta a Cári Oroszország világát, a nyugati hatásokat, főleg a francia és az osztrák etikát. A vidék és a főváros, Moszkva közötti különbségek árnyalatnyi megnyilvánulásait (mint például a báli jelenet mozgássora) a díszlet- és jelmeztervező, Viorica Petrovici ötletesen oldotta meg.  Vasile Solomon koreográfus újfent jelesre vizsgázott.  Színpadi mozgás: Anca Popdan Opris.

Szereposztás: Florin Estefan (Anyegin), Nadejda Cerchez (Tatjána), Liza Kadelnik (Olga), Cristian Mogoşan (Lenszkij) Marius Boloş (Gremin), Ştefania Barz (Larina), Andrada Ioana Roşu (Filipjevna). Közreműködik az Opera ének- és zenekara, valamint a balettkara.

Anyegin című operáról

A 19. század második évtizedének korába kalauzolja a nézőket, amely az intrikák, a szerelem, az álmodozások kora. Csajkovszkij az Anyegin című operáját 1878-ban alkotta. A szövegkönyvét a zeneszerző és Konsztantyin Sztyepanovics Silovszkij írta, Puskin azonos című, 1833-ban megjelent verses regénye alapján. 1879-ben a Malij Tyeatrban volt az ősbemutató. A zeneszerző kérésére a Moszkvai Konzervatórium diákjainak az előadásában valósult meg. A hivatalos premierre 1881-ben került sor a Moszkvai Nagyszínházban.

Az első felvonás helyszíne Larinék vidéki birtoka. A közönség betekintést nyer a család hangulatába, megismerheti a látogatókat. A két testvér, Tatjána és Olga, különböző karakterű. Tatjána az álmodozó, állandóan a könyveket búja. A mindennapi életben visszahúzódóbb. Olga realistább szemléletű. Megérkeznek a barátok, Lenszkij, a költő, Olga jegyese és Anyegin, a földbirtokos, Lenszkij szomszédja. A 13 éves lányka késő éjszaka levélben ír Anyeginnek iránta érzett szerelméről. Tatjána levél áriája varázsolja el a közönséget.

A második felvonás színhelye ugyancsak Larinék birtoka, ahol Tatjána születésnapjára rendezett eseményen vesznek részt a vendégek. A féltékeny Lenszkij nyilvánosan megsérti Anyegint, emiatt párbajra hívja ki. Csodálatos a Lenszkij áriája. Anyegin a párbajban megöli a legjobb barátját.

A harmadik felvonás helyszíne Gremin herceg palotája Szentpéterváron (négy évvel később). Tatjána Gremin herceg felesége lett. Külföldi útjáról visszatérve, betoppan a palotába Anyegin, találkozik a gyönyörű szép, immár érett asszonnyá vált Tatjánával. Érzi, hogy halálosan szereti Tatjánát. Bánja, fiatal korában visszautasította a lány szerelmét és megölte a legjobb barátját.

A zene egyesíti az orosz népzenei elemeket a romantikus zene vonásaival. P.I. Csajkovszkij halhatatlan zenéje, valamint az előadóművészek felejthetetlenné tették az estét.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!