ERDON Helyi hírek

2016.01.07. 15:12

A vadászbirtokra vadászik

Nem ereszti, amit megfogott: a Ion Ţiriac által irányított Wild Boar Club kft. nem akarja átadni a Bályokon lévő vadásztanyát, ahol a mondén mészárlásokat szokták rendezni.

Nem ereszti, amit megfogott: a Ion Ţiriac által irányított Wild Boar Club kft. nem akarja átadni a Bályokon lévő vadásztanyát, ahol a mondén mészárlásokat szokták rendezni.

Nem enged a 49-ből a fővadász. Most is megvolt a Ion Ţiriac egykori teniszező, vállalkozó, üzletember által szervezett vadászat a Bályok község területén (is) lévő birtokon – csak mostanában már nem januárban tartják, hanem decemberben, így az aktuális menet három héttel ezelőtt lezajlott –, de a birtokhoz pár éve már más is kötődik. Mégpedig jogi vonzatú harc. A Ion Ţiriac által irányított Wild Boar Club kft. most pert indított, hogy használatban megtarthassa a környék 1100 hektárnyi erdős területét. A terület állami tulajdon, ezért az állammal pereskednek.

Vita, vita hátán

A Wild Boar Club és a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság között kötött szerződést tíz éve írták alá, azóta ennek alapján tartotta ott Ţiriac a vadászatokat. De mivel a paktum tíz évre szólt, most lejárt. Csakhogy mint kiderült, az is benne van az iratban, hogy ha egyik fél sem kér mást, akkor a szerződés érvényessége a lejáratkor automatikusan meghosszabbodik – mégpedig immár 49 évre. Ám a megyei erdészeti hivatal most törvénytelennek mondja ezt a kitételt. Arra hivatkoznak, hogy amikor leszerződtek, akkor még törvényesen tették, de a jogszabályok azóta változtak, így a megállapodás jelen formájában nem tartható.

Adrian Florescu, a hivatal vezetője most azt mondja, a polgári és a büntető törvénykönyv, meg az erdészeti törvény vonatkozó részei is változtak azóta. A lényeg, hogy ma már csak legfeljebb 10 évre adható bérbe állami erdő, 49-re semmiképp. Ţiriac ügyvédei már tavaly év végén a bukaresti bíróságon kérték, hogy az kötelezze az államot a 49-es kitétel alkalmazására. Florescu szerint ők válaszképp ismertették a helyzetet, aztán onnantól a bíróságra bízzák, mi lesz.

Ion Ţiriac 2002-ben szerezte meg Bihar megyében, Bályokon a volt kommunista diktátor, Nicolae Ceauşescu vadászterületét. Már ezt követően is voltak jogi viták, ugyanis az egész birtokot kérdéses törvényességű szerződéssel adták oda neki. Akkor a terület még a Szilágy megyei területi erdészethez tartozott. Az üzletember minden elintézett azonban, sőt, később véglegesen a birtokába kerültek az ottani épületek, és csak az alattuk lévő telekért kellett haszonbér-összeget fizetnie, valamint az 1100 hektárnyi erdős területért – ami miatt tehát a mostani újabb harcát indította.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!