ERDON Helyi hírek

2015.12.07. 09:32

Világgá mentem, majd jövök

December 5-én mutatták be a váradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának legújabb előadását, a Világgá mentem, majd jövők című darabot a Szigligeti Stúdióban.

December 5-én mutatták be a váradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának legújabb előadását, a Világgá mentem, majd jövők című darabot a Szigligeti Stúdióban.

December 5-én mutatták be a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának legújabb darabját, a Világgá mentem, majd jövök című előadást, amely alapjául Michael Ende azonos című könyve szolgált. Ende történetének főhőse Soma, egy nyolc éves vörös hajú kisfiú, aki nehezen éli meg, hogy mióta kishúga született, ő a háttérbe szorult, és neve csak szidással, kioktatással együtt hangzik el. Úgy érzi, senki nem érti meg, senki nem értékeli, kirekesztettként tengeti napjait, ráadásul még iskolába is kell járnia. Egy esős napon iskolába menet úgy dönt, hogy tanulás helyett egész nap a városban tekereg, és élénk fantáziájától vezérelve várja a kalandokat, amelyek során bebizonyíthatja, milyen remek kis fickó ő és hogy eddig mindenki félreismerte.

Játék a padláson

Michael Ende története nyomán a Lilliput Társulat darabját Oláh Anikó Katalin írta, rendezte, valamint játssza is, az előadás további szereplője Hanyecz Debelka Róbert bábszínész. A darab főhőse egy Márta nevű kislány, aki Sára húga születése után úgy érzi, hogy kirekesztetté vált és saját kis világát nem oszthatja meg mással csak vörös hajú játékbabájával, Somával. Márta egy nap az iskola helyett úgy dönt, hogy inkább egy öreg padláson húzza meg magát, ahol hamar különböző történeteket talál ki, és játszik el a kezébe kerülő tárgyak segítségével, ezekben a kitalált történetekben pedig Soma-baba a főhős, aki végülis Mártát és az ő érzéseit vetíti ki, testesíti meg. Így azt érzi, hogy legalább fantáziájában ő lehet a hős, a bátor, aki mindenkit megment. Az önfeledt játék során végül mégis rájön, hogy mik az igazi értékek a világban, és hogy ő ugyanolyan fontos a szülei számára, mint a kistestvére. A darab szólhatna bármelyik kisiskolás gyermekről és gyermeknek, akinek nemrég kistestvére született. Az előadás olyan problémákkal, élethelyzetekkel foglalkozik, amelyek egy kisgyermek életében mindennaposak lehetnek, de ezek a gondok a darabban játékosan meg is oldódnak, így a gyermek úgy érezheti, ha Mártának és Somának sikerült, akkor nekik is fog.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!