ERDON Helyi hírek

2015.12.14. 15:32

Tégy jót Szacsvayval! Légy jó mindhalálig

Mint már köztudott, Szacsvay Imre országgyűlési képviselő, mártírhalált halt jegyző nagyváradi köztéri szobrának a felújítása indult el ez év nyarán. A restaurálást megszervező Bihar megyei RMDSZ a munkálatok elvégzésére azokkal a Kolozs megyei szakértőkkel kötött szerződést, akik a kolozsvári Mátyás-, illetve az aradi Szabadság-szobrot is megújították.

Mint már köztudott, Szacsvay Imre országgyűlési képviselő, mártírhalált halt jegyző nagyváradi köztéri szobrának a felújítása indult el ez év nyarán. A restaurálást megszervező Bihar megyei RMDSZ a munkálatok elvégzésére azokkal a Kolozs megyei szakértőkkel kötött szerződést, akik a kolozsvári Mátyás-, illetve az aradi Szabadság-szobrot is megújították.

 

A Szacsvay-kultusz megteremtésére és elmélyítésére az elmúlt években több lépés is történt. Nemrég a Varadinum Alapítvány együttműködési megállapodást írt alá a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel Biharország az én hazám címmel, miszerint minden évben egy külön versenyt hirdetnek meg a magyar tannyelvű tanintézmények számára. Az idén óvodától 12. osztályig terjedő pályázatot hirdetett meg Tégy jót Szacsvayval, légy jó mindhalálig! címmel. A három kategóriában meghirdetett pályázat célja az volt, hogy olyan alkotások jöjjenek létre, amelyek akár Szacsvay személyéről, akár a korról vagy hősünk történelmi szerepéről, de akár modernebb kivitelezésben a mának a múltba való üzenetéről szóljanak.

A pályázat kiértékelése a múlt hét végén lezajlott.

A nyertesek és a különdíjasok, valamint a díjazottak meg is kapták méltó jutalmukat. A nagyobb diákok a Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál keretében már nagy sikerrel bemutatott, a nyíregyházi Mandala Dalszínház Légy jó minhalálig című előadására nyertek ingyenes részvételt. Az előadásra december 6-án 14, illetve 18 órai kezdettel került sor a Nagyváradi Állami Filharmónia dísztermében. A megnyitón és az előadásokon jelen volt Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, Bántó Norbert főszervező, Koncsek-Vadnai Zita a Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke és Szabó Ödön parlamenti képviselő.

Az óvodások és kisiskolások számára a Szigligeti Színház Lilliput Társulata Mese, mese, mese mára interaktív mesejátéka jelentette a díjat, a kicsik december 7-én 10, illetve 12 órától tekintették meg az előadást az Ady Endre Líceum dísztermében.

A pályázat szervezői és lebonyolítói tudatják, hogy összesen közel 1800 diák vett részt a pályázaton, közülük 1200-nak nyílott lehetősége részt venni az előadásokon. A Mandala Dalszínház produkcióját mintegy 800-an, a Lilliput Társulat előadását pedig 400 kisdiák nézhette meg.

Ezúton szeretnénk megköszönni az országos RMDSZ-nek a támogatását, valamint a program lebonyolításában résztvevő felkészítő pedagógusok, szülői bizottságok és önkormányzatok munkáját.

Külön köszönettel tartozunk a Mandala Dalszínháznak akik önköltségi áron vállalta az előadást.

A meghirdetett három kategória győztesei

Óvoda–II. osztály kategóriában:

I. Helyezett - Fezer Dennis – Szacsvai Imre Általános Iskola – I.B

II. Helyezett - Unterlender Mérai Bence - Szacsvai Imre Általános Iskola - II. SBS

III. Helyezett - Vad Vivien - Hegyközszáldobágyi elemi iskola - előkészítő osztályos

III.-VI. osztály kategóriában:

I. Helyezett - Várasfenesi Általános Iskola - III. és IV. osztály csapata

II. Helyezett - Nagyváradi Művészeti Líceum - VI. C

III. Helyezett - Paptamási Általános Iskola - IV.B

VII-XII osztály kategóriában:

I. Helyezett - Nagyváradi Művészeti Líceum - X.D

II. Helyezett - Nagyváradi Művészeti Líceum - XII. D

III. Helyezett - Tóti Általános Iskola - VII.-VIII. osztály csapata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!