ERDON Helyi hírek

2015.12.10. 12:08

Spanyolnáthások jártak Váradon

A Miskolc melletti Hernádkakon szerkesztett Spanyolnátha online művészeti folyóirat munkatársai jártak szerda este Nagyváradon. A rendezvényt a Szigligeti Színház és a Várad szervezte.

A Miskolc melletti Hernádkakon szerkesztett Spanyolnátha online művészeti folyóirat munkatársai jártak szerda este Nagyváradon. A rendezvényt a Szigligeti Színház és a Várad szervezte.

A Spanyolnátha online művészeti folyóirat estjét szerdán szervezte meg a Szigligeti Stúdióban a Szigligeti Színház és a Várad folyóirat. A házigazdák részéről Sorbán Attila költő, marketingfelelős és Szűcs László főszerkesztő köszöntötte a megjelenteket, és mutatta be a vendégeket: Vass Tibor főszerkesztőt, Vass Nóra szerkesztőségvezetőt, valamint Berka Attila főmunkatársat.

A tartalmas összejövetelen többek közt szó esett arról, hogy a 2004 óta működtetett, tehát idén XII. évfolyamát jegyző, „Az vagy, amit netezel” alcímmel megjelenő Spanyolnátha talán az egyetlen olyan művészeti folyóirat, mely nyomtatott formában soha nem is létezett. Emellett abban is különbözik a többi kulturális portáltól, hogy az anyagait nem frissítik naponta, hanem kéthavonta teszik fel egyszerre az írásokat, melyek aztán a következő megjelenésig érintetlenek maradnak. Vass Tibor és Berka Attila is többször nyomatékosította: ami egyszer már kint volt a Facebookon, olyan verseket, illetve írásokat nem jelentetnek meg, mert nem másodközlők. Úgy fogalmaztak: a szakmával együtt meg kell tanulni a tisztességet is, mert az illető hiába törli írását, az internet nem felejt, tulajdonképpen a maga virtuális valóságában is kézzelfogható. Azt mondták: olyan ez, mintha valaki az írók boltjában A4-es papírokon kirakja fénymásolt költeményeit, amiket bárki elvihet, s aztán csodálkozik azon, hogy amikor ezek egy kötetben is napvilágot látnak, már senki sem kíváncsi rájuk, mert nem hatnak az újdonság erejével.

Performansz

A meghívottak ismertették a Húszimádóknak (Kertfesztiváli Hernádkak-antológia 2015) és a Wagner úr, kezdheti varrni a gombot (Kassák-antológia, 2015) című kiadványokat. Arról is beszéltek ennek kapcsán, hogy egymást kiegészítő folyamatként kiállításokat, könyvbemutatókat is rendeznek. Néhány éve kezdeményezték a Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálét, az idén augusztusban pedig a Hernádkakon rendszeresen lebonyolított kertfesztivál keretében megalapították a Magyar Küldeményművészeti Társaságot, ha már van társasága a festőknek, az íróknak és „az éjjel kettőkor vadászoknak” is. Ezenkívül vannak élő (tanoda hátrányos helyzetű gyermekeknek) és már lezárult (tehetségkutató műhely) projektjeik is, addig foglalkoznak ezekkel, amíg van értelmük, úgymond látnak bennük spirituszt.

Az estre Berka Attila egy performansszal is készült. Maga elé tett egy üres és egy ásványvízzel teli félliteres pillepalackot. Papírlapokról felolvasott, s minden egyes lapot, miután végzett vele, begyömöszölt az üres palackba úgy, hogy előtte a szájába vett egy-egy korty ásványvizet, s azt beleköpte az üres palackba. A produkciója végén az üres palack megtelt ásványvízzel és papírlapokkal. „Palackposta”- tudatta Vass Tibor, hogy azok is értsék a látottakat, akik esetleg nem mozognak otthonosan a kortárs művészet világában...

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!