ERDON Helyi hírek

2015.12.02. 16:26

Nincs helyi tanács, nincs támogatás

Papfalvi lakosok egy csoportja tüntetett szerdán a Bihar Megyei Prefektúra nagyváradi székháza előtt. A tüntetők élén maga a község polgármestere, Dorin Curtean állt.

Papfalvi lakosok egy csoportja tüntetett szerdán a Bihar Megyei Prefektúra nagyváradi székháza előtt. A tüntetők élén maga a község polgármestere, Dorin Curtean állt.

A néhány tucatnyi papfalvi lakos (Popesti) azért elégedetlenkedett, mert december 3-án jár le a község által elnyert több európai uniós projekt kifizetési határideje, csakhogy a Bihar Megyei Tanács múlt heti költségvetés-kiegészítéskor – panaszolja Dorin Curtean polgármester – Papfalva nem kapott egy vasat sem, így a község nem tudja előfinanszírozni az egyébként száz százalékban az Unió által finanszírozott projektjeit. Ennél is súlyosabb viszont az, hogy a papfalvi helyi tanács még 2013 novemberében feloszlott, és azóta Dorin Curtean rendeletekkel irányítja a községet, viszont az említett uniós támogatások lehívásához helyi tanácsi határozatra lenne szükség. A tanácsi határozatokat azonban nem lehet meghozni, lévén, hogy nem létezik helyi tanács.

Tanács nélkül

Szerda délelőtt a Curtean által vezetett delegáció folytatott megbeszélést Claudiu Poppal, Bihar megye prefektusával, miközben az emberek az intézmény székhelye előtt tüntettek. A találkozó után a polgármester kérdéseinkre válaszolva elmondta: a prefektus támogatását kérték abban, hogy érjenek el halasztást az EU-s projektek előfinanszírozását illetően. Mint Curtean elmondta, Claudiu Pop azt ígérte, hogy egy átiratot küld az Európai Alapok Minisztériumához, amelyben kérni fogja ezt a halasztást. Másrészt Curtean a prefektus közbenjárását kérte abban is, hogy a község valamilyen anyagi támogatást kapjon, és ki tudja fizetni az előfinanszírozás összegeit. Sőt, azt is kérte a prefektustól, hogy támadja meg a közigazgatási bíróságon a Bihar Megyei Tanácsnak a múlt héten elfogadott, a költségvetés-kiegészítésre vonatkozó tanácsi határozatát, hiszen, mint Curtean fogalmazott, méltánytalannak tartja, hogy a megye második legnagyobb községe ne kapjon pénzt. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem rendeztek korábban előrehozott választásokat a községben, Curtean azt válaszolta, hogy a bírósági döntés csak egy évvel a helyi tanács de facto feloszlása után született meg. Mint mondta, már a bírósági döntést követően kéréssel fordult mind a prefektúrához, valamint az összes azóta hivatalban lévő kormányhoz az előrehozott választások megszervezése érdekében, de mindmáig nem kapott választ. Ha nem sikerül elhalasztani a kifizetési határidőt, illetve nem sikerül kifizetni időben az előfinanszírozást, akkor Papfalva nemcsak hogy elveszíti a szóban forgó uniós támogatásait, amelyek segítségével egy kotrógépet, egy multifunkcionális berendezést, egy utcai seprőgépet szereznének be, illetve felújítanának 5 kilométernyi utat, de az elkövetkező két évben nem is pályázhatnának uniós forrásokra. Dorin Curtean hozzátette, hogy az ügyben átiratot küldött Dacian Ciolos miniszterelnöknek is.

A politika nehéz ügy

Dorin Curteant a Dan Diaconescu féle Néppárt (PP-DD) színeiben választották polgármesterré 2012-ben, de nem sokkal később kilépett a pártból, amelyik lassan szétesett. Két papfalvi helyi tanácsostól megvonta a párt a támogatást, ezt követően a többi PP-DD párti helyi tanácsos is lemondott, és helyüket nem töltötte be senki, így a tanácsban maradt négy szociáldemokrata és öt liberális képviselő, csakhogy kilenc emberrel nem határozatképes a papfalvi helyi tanács. A polgármester összehívta a helyi tanácsülést, mely két egymás utáni alkalommal sem volt határozatképes, emiatt a testület automatikusan feloszlott. Ez a helyzet 2013 novembere óta tart, tette hozzá Dorin Curtean, vagyis azóta nincs Papfalvának helyi tanácsa.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!