ERDON Helyi hírek

2015.12.30. 11:13

Lezárult a tömbházak hőszigetelésének egy szakasza

Lezárult a váradi tömbházaknak azon hőszigetelési szakasza, melyet a Regionális Operatív Program 2007-2014 közötti költségvetéséből társfinanszíroztak. Négy ingatlannál még dolgoznak.

Lezárult a váradi tömbházaknak azon hőszigetelési szakasza, melyet a Regionális Operatív Program 2007-2014 közötti költségvetéséből társfinanszíroztak. Négy ingatlannál még dolgoznak.

A városházán tartott sajtótájékoztatón Mircea Mălan alpolgármester kifejtette: ezt megelőzően 32 tömbházat újítottak fel Nagyváradon, különböző minisztériumoknak a támogatásával. A Regionális Operatív Program 2007-2014 közötti költségvetéséből nyújtott társfinanszírozásra 45 ingatlan esetében kötöttek szerződést, melyek közül 41-nél végeztek a munkálatokkal, négy maradt még fejezetlen: kettő a Szováta utcában és kettő a Grigore Erofte utcában. Ezeknél az idén már nem is dolgoznak, mert a nemesvakolat felrakásához magasabb hőmérséklet kell. A fő cél az volt, hogy a hőfogyasztás minimum 40 százalékkal csökkenjen. Többek közt korszerű nyílászárókra cserélték a régieket, ugyanezt tették a pincék levő elavult csövekkel is, valamint a fűtőtestekre olyan szerkezeteket szereltek fel, melyekkel szabályozni lehet a hőmérsékletüket.

A beruházások összértéke 4,4 millió eurót tesz ki, melyből 60 százalék európai uniós vissza nem térítendő támogatás, 20-20 százalék pedig önkormányzati önrész és a lakástulajdonosok hozzájárulása. Néhány esetben utóbbi változott, mert a családon belül egy főre jutó átlagjövedelemmel számoltak, és voltak szegényebbek, illetve gazdagabbak. Amúgy valamennyi lakástulajdonos beleegyezése kellett, de amikor anyagi helyzetük miatt néhányan nem tudtak fizetni, az ő esetükben az önkormányzat állta a költségeket, azzal a feltétellel, hogy majd fokozatosan visszafizetik az érintettek a kölcsönt. Egyéb problémák is akadtak: érdekes módon például azok tiltakoztak, akik korábban engedély nélkül beüvegezték a teraszaikat, vagy bővítették a konyhájukat.

Esztétikailag is

Az elöljáró szerint esztétikai szempontból is hasznosnak bizonyultak a befektetések. Hogy ez így legyen, szerződést kötöttek egy kolozsvári építészmérnöki céggel, azzal, melyet Nagyvárad általános városfejlesztési tervének kidolgozásával is megbíztak. Általában más városbeli cégek végezték a kivitelezést, Mircea Mălan ezt azzal indokolta, hogy Váradon nincs megfelelő munkaerő-fedezete a vállalkozásoknak ahhoz, hogy egyszerre több helyen is dolgozzanak. Többnyire időben végeztek, jelentősebb késést egy esetben regisztráltak: augusztus 28-e helyett december 18-án lett kész a felújítás, ezért az érintett cég 14.655 lejes késedelmi díjat kell fizessen.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!