ERDON Helyi hírek

2015.12.11. 12:31

Kutatóközpont létesült az egyetemen

Atomerő mikroszkópot és nanoindentert szerzett be a Nagyváradi Egyetem egy 1,2 millió eurós határon átnyúló projekt keretében, melynek zárókonferenciáját csütörtökön tartották.

Atomerő mikroszkópot és nanoindentert szerzett be a Nagyváradi Egyetem egy 1,2 millió eurós határon átnyúló projekt keretében, melynek zárókonferenciáját csütörtökön tartották.

A debreceni egyetemmel közösen megnyert projekt teljes értéke 1,2 millió euró, melyből a nagyváradi Egyetemnek hatszázezer euró jutott, tudtuk meg Dr. Vesselényi Tibor egyetemi tanártól. A pénzből az eltelt egy év alatt egy régi garázs épületéből teljesen korszerű, több konferenciateremmel és irodával ellátott, 750 négyzetméteres központot építettek, s egyéb felszerelések mellett egy nagy teljesítményű atomerő mikroszkópot, valamint egy nanoindentert szereztek be. A két igen korszerű felszereléssel különböző anyagok tulajdonságait tudják felmérni, kutatni, például egészségügyi implantátumokban használt kerámiának a teherbírását, modern műanyagok ellenállását a súrlódással szemben, de bogarak kitinpáncélját, vagy különböző ötvözeteket is be tudnak vizsgálni, utóbbiakat úgy, hogy minden összetevő tulajdonságait külön-külön is fel tudják mérni.

A felszereléseket kutatásra fogják használni, egyúttal megrendeléseket is várnak, bár ez utóbbival kapcsolatban a tapasztalat az, hogy a multinacionális cégek nem Romániában végzik el az ilyen jellegű méréseket. Mindazonáltal, amint a professzor kérdésünkre kifejtette, a központ létrehozatala új utakat nyit meg, az egyetem előkelőbb helyre kerül a tudományos kutatás területén, s egyúttal mindez egy alap további, fejlesztésre irányuló támogatások megpályázásához.

A csütörtöki zárókonferencián Dr. Constantin Bungău rektor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Ovidiu Moldovan, a menedzseri és technológiai mérnöki kar munkatársa ismertette a projekt részleteit, később pedig Dr. Vesselényi Tibor mutatta be, milyen jellegű mérésekre alkalmas a két műszer. Ezt követően az egybegyűltek meg is tekinthették a két korszerű felszerelést. Mint megtudtuk, a régióban csak Kolozsvár és Temesvár rendelkezik hasonló mikroszkóppal és nanoindenterből sincs sok az országban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!