ERDON Helyi hírek

2015.12.13. 18:23

Kiértékelték a munkákat

Szombaton délben a váradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) galériájában zárult A papír ideje és időtlensége című programsorozat.

Szombaton délben a váradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) galériájában zárult A papír ideje és időtlensége című programsorozat.

A programsorozat december 7-én kiállításmegnyitóval kezdődött, az elkövetkező két napon pedig a papírművészetről szóló előadásokkal és gyakorlati bemutatókkal folytatódott a PKE egyetemistáinak és a papírművészeti technika iránt érdeklődőknek a részvételével. A program a kiállítás színhelyén, a PKE galériájában december 12-én 12 órakor kezdődő, kiértékelő beszélgetéssel ért véget. Jakobovits Márta képzőművész a kiértékelésen elmondta, hogy „két nap alatt nagyon intenzív munkával sikerült megismertetni az érdeklődőkkel ezt a technikát. A résztvevők változatosan reagáltak: volt, aki a struktúra szempontjából közelített e technikához, volt, aki a színtársításokkal próbálkozott. A műhelymunkák egyik irányítója, Jankó Szép Noémi képzőművész a maga során kiemelte, hogy a foglalkozás mintegy tucatnyi résztvevője változatos hozzáállásról tett tanúbizonyságot, hiszen volt, aki a konkrét valóságot próbálta meg leképezni ebből az anyagból, de a résztvevők nagyobbik része inkább azzal foglalkozott, hogy az anyag önmagával mit tud létrehozni akár térben, akár síkban gondolkozva. Volt, aki festői koncepció szerint építkezett, és voltak térjátékok és apróbb vázlatok is, aminek köszönhetően nagyon változatos lett a végeredmény.

Ellenpont

Ujvárossy László, a PKE grafikai tanszékének megteremtője megköszönte az In Memoriam Jakobovits Miklós Társaságnak, hogy létrehozta ezt a programot. „Ez egy nagyon jó kezdet, hiszen az egyetemünkön tervezőgrafikai oktatás zajlik, és ez a merített papírral való kifejezési mód mindenképpen egyensúlyt tud létrehozni a számítógépes képfajták mellett” – fogalmazott, ugyanis, mint kifejtette, a számítógépes képalkotással a racionális gondolkodás felé igyekszenek ösztökélni a diákokat, míg a papírművészet egyfajta ellenpontja ennek a gondolkodásmódnak, és inkább a kreatív érzelmi impulzusok megvalósítása kerül előtérbe. A kiértékelés végén a résztvevők megkapták Horváth Imre A sárga ház Jakobovits Miklós rajzaival illusztrált kötetét.

Pap István

A PKE galériájában zárult A papír ideje és időtlensége című programsorozat. A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!