ERDON Helyi hírek

2015.12.01. 12:08

Halkan felsír a tárogató

Vesztergám Miklós tárogatóművész volt a vendége a Partiumi Nemzetközi Könyvvásárnak. Az előadásra november 27-én, pénteken este került sor a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Vesztergám Miklós tárogatóművész volt a vendége a Partiumi Nemzetközi Könyvvásárnak. Az előadásra november 27-én, pénteken este került sor a Partiumi Keresztény Egyetemen.

A november 27–29. között lezajlott Partiumi Nemzetközi Könyvvásár állandó programjai mellett több könyvbemutatót, előadást, kézműves foglalkozást tartottak. A könyvvásár első napján, pénteken este Vesztergám Miklós tárogatóművész tartott előadást. A felcsendülő dalok és versek mellett a közönség a tárogató hangszer történetével is megismerkedett. Vesztergám Miklós az előadáson elmondta, hogy a tárogató „Közép-Ázsiából származó hangszer, amelyet valószínűleg a honfoglaláskor hoztunk magunkkal. Rendkívül éles átható hangja volt. A Rákóczi szabadságharc egyik jelképévé vált. Mikor véget ért a szabadságharc, az osztrákok az összes hangszert összegyűjtötték és megsemmisítették, mert tudták, amíg szól a tárogató, addig szól Rákóczi hangja. A kiegyezés után elkezdték kutatni a magyar zenei múltat, akkor fedezték fel újra a tárogatót, de a kor zenei ízlésének már nem felelt meg a hangja, ezért megbízták Schunda Vencel Józsefet, aki a cimbalmot modernizálta, hogy alakítsa át a tárogatót könnyebben játszhatóvá és kellemesebb hangúvá. Klarinéthoz hasonló fúvókával, billentyűzettel látta el, és megnövelte a hangszer testét”. A két háború között nagyon elterjedt és nagyrészt a Trianon után íródott nemzeti dalokat játszották rajta. A második világháború után ezeket a dalokat betiltották, ezáltal a tárogató-kultusz ismét hanyatlani kezdett. Ma már Magyarország területén alig vannak százötvenen, akik tudnak játszani a hangszeren – hangzott el.

Lemezek

Vesztergám Miklós három megjelent CD-jének anyagából hallgatott meg a közönség egy válogatást. Az első CD zenei anyaga a tárogató történelmére épülve állt össze, a második CD anyaga pedig erdélyi dalokra. „A második lemezzel az volt a célom, hogy az erdélyi emberek nótáit, érzéseit közelebb hozzam az anyaországi magyarokhoz” – mondta el a tárogatóművész. A harmadik lemezzel Vesztergám Miklós emléket szeretne állítani minden olyan katonának, aki a magyar nemzetért, a hazáért szenvedett, vagy az életét áldozta. Az előadás végén meg lehetett vásárolni a CD-ket, valamint a tárogató művész Első lépcsőfok a Szentkorona Tanhoz című könyvét is.

Váradi Dalnokok

A könyvvásár első napján 19 órától a Váradi Dalnokok léptek fel Márkus Zoltán kántor-karnagy vezetésével. A Dalnokok műsorukban elénekelték Ady Endre Fölszállott a páva című versét megzenésítve, majd katonadalokat hallgatott meg a közönség és végül egy bordallal zárták a műsort. Az utolsó dal alkalmával zongorán kísért Nagy Kristófi Dániel.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!