ERDON Helyi hírek

2015.12.08. 15:04

Gazdasági fellendülést csomóponttal

Várhatóan szerdai ülésén fogadja el nagyváradi helyi tanács a biharpüspöki vasútállomásnál építendő intermodális csomópont műszaki-gazdasági mutatóit.

Várhatóan szerdai ülésén fogadja el nagyváradi helyi tanács a biharpüspöki vasútállomásnál építendő intermodális csomópont műszaki-gazdasági mutatóit.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere keddi sajtótájékoztatóján ismertette az elképzelés részleteit. Elöljáróban elmondta: Románia import-export tevékenységének egyik legjelentősebb pontja Nagyvárad, ezért gazdasági szempontból elengedhetetlen fontosságú az áruforgalmat megkönnyítő vasúti és közúti ún. intermodális csomópont kialakítása. A részletekre áttérve kifejtette, hogy a 17,7 hektáron elterülő csomópont megvalósíthatósági tanulmánya elkészült, következik a műszaki-gazdasági mutatók elfogadása. A megvalósítás érdekében két hitelt vett, illetve vesz fel a város. Az intermodális csomópont megvalósítása több mint 24 millió euróba fog kerülni áfával együtt, a kivitelezés az elképzelések szerint két évet vesz majd igénybe. A beruházás során többek között építenének egy közúti felüljárót az 1. számú országút között, illetve bekötő utakat az országút és a leendő csomópont között. Három belső vasútvonalat is építenének, továbbá három raktárat, betonplatformokat, valamint egy Biharpüspökivel összekötő utat is, és természetesen közművesítik is a területet. Ugyanakkor a város épít egy ingatlant is, ahol az irodák és a vámszolgálat működik majd. Ilie Bolojan hozzátette, hogy ez év végéig elfogadják a műszaki tervet, és a jövő év elején meghirdetik a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, annak befejezése után pedig közbeszerzési eljárást hirdetnek a létesítmény üzemeltetésére.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!