ERDON Helyi hírek

2015.12.11. 11:30

Elegáns, melegséget sugárzó alkotások

Retro címmel hatvan éves születésnapja alkalmából kiállítás nyílt Trifán László munkáiból, a nagyváradi Tibor Ernő galériában. Templommá lett a pince, akárcsak egykor az istálló, hangzott el.

Retro címmel hatvan éves születésnapja alkalmából kiállítás nyílt Trifán László munkáiból, a nagyváradi Tibor Ernő galériában. Templommá lett a pince, akárcsak egykor az istálló, hangzott el.

Kinda Péter nagybőgőn adta elő Arto Jarvela Siltotanssi című művét, majd Gavrucza Tibor nyugalmazott lelkész, festőművész szólt az egybegyűltekhez. Ahogyan egykor „templommá lett az istálló”, úgy templommá lett ez a pince is a kiállított alkotások révén, melyek „valami szent remegést közvetítenek”, mondta, majd felköszöntötte Trifán Lászlót 60 éves születésnapja alkalmából, sok erőt és energiát kívánt neki, ezt követően pedig románul is szólt a megjelentekhez.

„Trifán-jelenség”

Holló Barna egyetemi tanár, képzőművész a „Trifán-jeneségről” tett említést – a zenész képzőművész munkái mindig kitűnnek a többi közül, valami meghittség sugárzik belőlük, a képszerkesztés egy belső mitológiája, mondta. A tárlaton nyomon követhető, hogyan változott Trifán László művészi látásmódja, tette hozzá, majd arról szólt, hogy ezek a munkák nem a konkrétumok felé irányítják a közönséget, szimbolisztikájukat nem lenne ajánlott behatárolni. A képzőművész arról is említést tett, hogy Nagyváradon sajnos a művészet háttérbe szorul, nem elég pezsgő az élet.

S. Németh Katalin szavalata következett – Mihai Eminescu A csillaghoz című verse hangzott el, román nyelven, majd Ovidiu Sălăgean képzőművész, egyetemi tanár mondta el: nehéz barátja alkotásait elemeznie, de annyit el tud mondani, hogy inkább festményeknek látja ezeket, mintsem grafikai alkotásoknak, mindenképp egy egyedi technikáról van szó, képei rafinált eleganciát, nyugalmat és egyensúlyt sugallnak, s még a hideg színek is melegséget sugároznak. Gyakorta használt archetipális formák jelennek meg, képein megtalálható az ablak, az ablakon túli tér motívuma is, egyféle párbeszédként a művész és az Univerzum között.

Dalos interjú

S. Németh Katalin József Attila A Dunánál című versének egy részletét szavalta el, majd Kinda Péter adta elő Roberto Farias brazil szerzőnek a Sin Misura című alkotását, ugyancsak nagybőgőn.

Végül Trifán László szólt az egybegyűltekhez – említést tett a „kalap-szimbólumról”, s arról, hogy a Trifán három az egyben című tervezett sorozaton belül egy dalos interjú is el fog majd hangzani. Megköszönte a vendégeknek, hogy eljöttek, s a galéria hagyományához híven falatozásra invitálta a jelenlévőket. Mint megtudtuk, a tárlat két héten keresztül tekinthető meg.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!