ERDON Helyi hírek

2015.12.23. 12:52

„Dolgozni kell, ha élni akarunk”

Kolozsváron a Minerva Irodalmi és Nyomdaipari Műintézet  1920 és 1948 között működött. A neves nyomdaipari cég történetéről Tibori Szabó Zoltán és Újvári Mária „A kolozsvári Minerva története és bibliográfiája (1920-1948) címmel könyvet jelentetett meg.

Kolozsváron a Minerva Irodalmi és Nyomdaipari Műintézet  1920 és 1948 között működött. A neves nyomdaipari cég történetéről Tibori Szabó Zoltán és Újvári Mária „A kolozsvári Minerva története és bibliográfiája (1920-1948) címmel könyvet jelentetett meg.

A könyvbemutatót a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében tartották.

A kisebbségi intézményrendszer kiépítése

Dávid Gyula irodalomtörténész, a könyv szaklektora, az előszó szerzője által írt méltatást Kerekes Edit, a Szabadság főszerkesztő- helyettese olvasta fel. 1920 után, a megváltozott történelmi keretek között, ki kellett építeni a kisebbségi társadalmat, annak intézményrendszerét- írta Dávid Gyula. Majd, 1989 után új történelmi lehetőség adódott. Ennek következtében a kisebbségi intézményrendszert újra kellett építeni. Kós Károlynak az Erdélyi Helikonban, 1934-ben írt „Kolozsvár” című esszéjéből idézett: „Dolgozni kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk”.

A kisebbségi magyarság felismerte, hogy a fennmaradás feltétele a gazdaságilag szilárd nyomda. Az emberek pozitív hozzáállása következtében létrejött a Minerva Nyomda, amelynek alapítói a magyar történelmi egyházak, felelős nyomdavezetők, nyomdászok.

Szellemi értékteremtő műhely

A nyomda megnyitásához szükséges tőke az erdélyi magyarság összefogásából keletkezett. 1922-ben a három erdélyi magyar egyház (római katolikus, református, unitárius) figyelemre méltó tőke érdekeltséggel lépett fel. Egy évvel később, a Brassai utcában levő házas-telket megvette. 1924-ben felépült a több-szintű, emeletes nyomda. 1945 után, a Minerva Nyomda vezetősége részesedésük 52%-át átadta a nyomda szakszervezetének. A nyomdát 1948-ban államosították. Az első kisebbségi korszak tanulói a Minerva Nyomdában nyomtatott tankönyvekből tanultak. A mostani könyvbemutató az új Minerváról szól. Van új Minerva, amiből sok minden lehet- írta Dávid Gyula. Ma is érvényesek Kós Károly szavai, a megmaradás záloga:  „Dolgozni kell, ha élni akarunk”. Méltatta Újvári Mária munkásságát, amelynek eredménye a kolozsvári Minerva történetének bibliográfiája, ami 2832 tételt foglal magába. Kántor Lajos irodalomtörténész családi vonatkozásban is kapcsolódott a Minervához. Kiemelte, hogy eddig méltatlanul kevés szó esett a régi Minerváról. A régi kolozsváriak tudják, hogy a régi nyomdában képzőművészek is voltak. Az egyik rokona festőművészként volt jelen. A Minerva kiadta a Szépműves Céh kiadványait. Negyven folyóiratot, köztük az Erdélyi Helikont, Jóbarátot, Ellenzéket, Esti Lapot, Pásztortüzet vagy a Keleti Újságot jelentetett meg. De ugyanakkor Krizsó Kálmán Grafikai Évkönyv című munkáját is kiadta. A Minervánál jelent meg az első román lexikon, az 1000 oldalas Minerva Enciclopedia Româna címmel. A Minervában megjelent könyvsorozatok: Minerva Könyvtár, Magyar Ifjúsági könyvtár, a Pásztortűz könyvtára, Erdélyi Tudományos Füzetek, Erdélyi Ritkaságok.

A Minervának van sajátos folytatása. Méltányolta Tibori Szabó Zoltán munkáját, aki csodát művelt, mert sikerült megteremtenie az összefüggést, a folytonosságot a régi és a mai Minerva Nyomda között.

A könyv megjelenését eseménynek tekinthetjük - mondta Kántor Lajos.

Nagy Péter, az Idea Nyomda igazgatója olvasva a könyvet, rájött arra, hogy sok a tanulság. A könyv elkötelez. A nyomtatott könyvnek van jövője. A nyomdai rendelés 60-70% -át a magyar kultúra, az egyházi körök adják. A könyv a jövő nemzedék számára is tanulságos. Megismerhetik az elődeik gondolatvilágát. „Ők tették a feladatukat anélkül, hogy dicshimnuszokat zengtek, volna róluk.”

Tibori Szabó Zoltán azokról a nehézségekről beszélt, amelyekkel a Minervának meg kellett küzdenie. Több kérdést fogalmazott meg. Hogyan működött a nyomda a nagy gazdasági világválság idején, 1929-1933 között? Vagy hogyan lehetett talpon maradni, amikor Észak- Erdélyt Magyarországhoz csatolták? Számadatokkal, levéltári dokumentumokkal támasztotta alá az út stációit.

A könyv fedőlapja Könczey Elemér, a Minerva történetével kapcsolatos tanulmány Tibori Szabó Zoltán, a bibliográfiai rész Újvári Máriának, a Minerva Archívum vezetőjének a munkája.

Újvári Mária afeletti örömét fejezte ki, hogy részt vehetett ebben a kutatómunkában. Lényegében a bibliográfia összeállítása négy és félévi munkájának az eredménye. A könyvészeti anyagot könyvtárakból, egyházi levéltárakból, antikváriumokból, magánkönyvtárakból szerezte. A hitelesség bizonyítéka a könyvben közölt képanyag, a grafikák. „Darabról darabra összeállt az erdélyi magyar irodalom története”. A Minerva adta ki az erdélyi tudományos munkákat is. Fontos szerepet töltött be az erdélyi magyarság életében, igazi, szellemi értékteremtő műhely volt.

Értékes könyv került az olvasók kezébe.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!