ERDON Helyi hírek

2015.12.05. 12:58

Állattenyésztők támogatása

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) az érdekeltek tudomására hozza, hogy igazolásokat kérhetnek-kapnak az állattenyésztők, akik hitelt vennének fel.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) az érdekeltek tudomására hozza, hogy igazolásokat kérhetnek-kapnak az állattenyésztők, akik hitelt vennének fel.

Az APIA szarvasmarha, valamint a juh és kecsketenyészetek esetében bocsájt ki engedélyeket a hitelt felvenni szándékozók részére. A hitelezés azon bankegységeket érinti, amelyek korábban már egyezséget kötöttek az Ügynökséggel, és a Vidéki Jótállási Alap (FGCR) és a Kis és Közepes Vállalkozások Országos Hitel Alapja (FNGCIMM) kezeskedik a bankok által a gazdálkodóknak nyújtott hitelekért (az APIA és a bankok közötti egyezségeket megtalálják a www.apia.org.ro. honlapon). A gazdálkodók írásban benyújtott kérelmezésekor a törvényes rendelkezéseknek megfelelően be kell mutatni a dokumentumok mellett az állatok fajtáját és azok összlétszámát tartalmazó iratot is. Az arra érdemesült bankok belső szabályaiknak megfelelően nyújtanak lej alapú anyagi hitelt, illetve könnyítést a haszonélvezőknek. A gazdálkodók folyamatos munkálkodásának kivitelezésére kapott támogatás aránya meg kell feleljen az APIA által kibocsájtott igazolásban előírtaknak. Szarvasmarha hústermelés esetében háromszáz lejt engedélyeztek egy állatra, míg a juh és kecsketenyésztésre állatonként húsz lejt állapítottak meg. Azon tenyésztők, akik az idei, 2015-ös esztendőben az APIA által kibocsájtott igazolványok alapján korábban már területi támogatásban részesültek, most ugyanannak a banknak a részéről kérhetnek támogatást az állattenyésztési ágazatban.

Szántó Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!