ERDON Helyi hírek

2015.12.11. 12:50

Aktívabb civil társadalmat

A romániai döntéshozatal átláthatóságáról valamint a hazai civil társadalom aktivitásáról készített felmérést a Coalitia 52 nevű, több szervezet tömörítő szövetség.

A romániai döntéshozatal átláthatóságáról valamint a hazai civil társadalom aktivitásáról készített felmérést a Coalitia 52 nevű, több szervezet tömörítő szövetség.

Az idén februártól kezdődő, és jelenleg is tartó felmérés eredményeit az ország több városában egyszerre ismertették a csütörtöki nap folyamán. Nagyváradon Diana Popovici és Claudiu Somesan voltak azok, akik részt vettek Bihar megyéből ebben a projektben, melynek célja az volt, hogy elősegítsék az 52/2003 számú, a döntéshozatal átláthatóságáról szóló törvény minél szélesebb körű alkalmazását. A projekt során létrehoztak egy internetes honlapot (www.implicare-l52.ro), amelyen keresztül bárki közérdekű információkat igényelhetett a minisztériumoktól valamint a megyei és helyi önkormányzatoktól. A kampány során a szervezők is elküldtek egy hét kérdésből álló kérvényt az említett intézményeknek, melyben többek között azt tudakolták, hány jogszabályt, rendeletet fogadtak el egy adott hónapban, hány előterjesztésről szerveztek közvitát, hány módsító javaslat érkezett a civil társadalom részéről, illetve hány alkalommal fogadták el a civil társadalom javaslatait.

Jobb is lehetne

A kampány során február és október között összesen 846 ilyen kérvényt juttattak el 17 minisztériumhoz és 109 polgármesteri hivatalhoz. Az esetek 55 százalékában a törvény által megszabott tíz napos határidőn belül választ kaptak, 5 százalék volt azoknak a válaszoknak az aránya, amelyeket az említett határidő letelte után adtak választ az intézmények, és a kérvények 40 százalékára egyáltalán nem reagáltak a közintézmények. A kapott válaszok feldolgozása után következtetéseket is megfogalmaztak a kampány szervezői, melyek között szerepel az, hogy a közintézmények csak részben alkalmazzák az 52-es törvényben rögzített előírásokat, és a közviták tekintetében nem törekszenek szorosabb együttműködésre a polgárokkal és a civil társadalommal, míg a civil társadalom képviselői nem ismerik eléggé az 52-es törvényt, illetve meglehetősen inaktív a közmeghallgatások, közviták megszervezésében, és az azokon való részvétel tekintetében. A két előadó elmondta, hogy mind az 52-es törvény, mind pedig a közérdekű információkhoz való hozzáférés szabályozó 544/2001 számú törvény lehetőséget biztosítanak a civileknek arra, hogy aktívabban részt vegyenek a döntéshozatalban. Hangsúlyozták, hogy az említett internetes platform a továbbiakban is működik, így a polgárok a jövőben is kérhetnek közérdekű információkat a közintézményektől ennek a honlapnak a közvetítésével.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!