ERDON Helyi hírek

2015.11.05. 16:49

Zöld pokol

Kolozsváron, jelentős kihagyás után, a Florin Piersic filmszínház vezetősége sajtóvetítésre meghívta a város újságíróit.

Kolozsváron, jelentős kihagyás után, a Florin Piersic filmszínház vezetősége sajtóvetítésre meghívta a város újságíróit.

Megjelent a szerény csapat, felajzott kíváncsisággal. Magunk között felelevenítettük a hajdani sajtóvetítéseket, amelyek lehetővé tették a nagyközönség megfelelő tájékoztatását. Ennek is volt köszönhető az a felfokozott várakozás, amely a sajtóvetítést megelőzte. Hiszen a horror filmek frissen felkent nagy mestere, Eli Roth perui őserdőben forgatott legújabb, Zöld pokol című, filmjét vetítették le. Eredeti helyszín, őslakosság, amerikai diákcsoport küzdelme, vérözön a vetítővásznon, sikeresen meggyőzheti a horrort szerető nézőt.

A filmszínház felszereltsége bizonyította lépést tart a város a mai korszerű vetítési feltételekkel.

A filmről

New Yorki diákok egy csoportjának tudomására jutott az a hír, hogy az Amazonas menti dzsungelben, egy elszigetelt faluban külföldi cégnek altalaji kincsek feltárásával kapcsolatos munkálatai az ősi kultúra megsemmisítését fogják eredményezni.

Rövid idő alatt, Alejandro polgárjogi aktivista, a film főszereplője, meggyőzi 8 egyetemi társát, hogy repülőgéppel utazzanak az Amazonas menti őserdőben levő településre, hogy tiltakozásukkal megakadályozzák az erőgépek használatát, aminek következtében megsemmisülhetnének az ősi kulturális értékek. A fiatalok lelkesek, nemes szándékkal elemzik a helyzetet. A néző érzékelheti vitájukat is. Természetesen a közösségi hálón keresztül is kommunikálnak egymással. Azonban nem térképezik fel az elszigetelt település helyzetét, a bennszülöttek szokásait, életfelfogását. Az akcióban részt vesz Justine, az ENSZ egyik diplomatájának lánya és szobatársa Kaycee is. Csak Justine édesapja tekinti veszélyesnek az Amazonas menti dzsungelben levő expedíciójukat. De a lány fiatalos lelkesedéssel és hévvel biztosítja, hogy tud magára vigyázni, megfelelő biztonsággal tudja kezelni a veszélyeket.

Egy eléggé elhasznált kis repülőgéppel utaznak, amely az őserdőben lezuhan. A film rendkívül hitelesen mutatja a fiataloknak a túlélésért való küzdelmét. Megdöbbenve tapasztalják, hogy az elszigetelt település lakóinak, a törzsnek kannibálszokásaik vannak. A nemes célért érkező fiatalok a törzsi rituálék áldozatává válnak. A bennszülöttek ketrecbe zárják őket. Végig kell nézniük, miként semmisítik meg előbb lelkileg, majd fizikailag társukat. Menekülésre kevés a remény. A néző a kannibál szokások képi megjelenítését is láthatja.

Érdekesek a film utolsó képsorai. Justine-nak, sok megpróbáltatás után, sikerül kimenekülni a zöld pokolból. Mikor egy bizottság előtt a dzsungelben, az elszigetelt településen átélt élményeiről számolt be, elmondta, hogy barátságosan fogadták a bennszülöttek. Pozitív élményeket élt át. A nézők jogosan feltehetik a kérdést, miért ez a válasz?

A film csak erős idegzetű, horrorfilmet kedvelő nézőknek való.

A filmezésről

New Yorkban több helyszínen forgattak, a Kolumbiai Egyetemen, Zabar élelmiszerüzletben és egy gyors étkezdében. A többi részt perui faluban forgatták. Rendkívül szép felvételek készültek az Amazonas menti őserdőről. Mindegy sugallva a természeti szépségek és hasznuk fontosságát. Hiszen a világ tüdeje azon a tájon van.

A film cselekménye olyan elszigetelt agrár településen zajlik, amelynek nem volt sem villanya, se folyóvize, kevés kapcsolata volt a külvilággal. Esetleg néhány csónakkal szállított élelmiszert szerezhettek a túlélés érdekében.

A filmezés 2012. XI. 5- 2012. XI. 12. közötti időszakban történt. Rendkívül nehéz körülmények között zajlott. Amint a leírásokból kiderül, a stábnak naponta 5 órát kellett utaznia a filmezés helyszínére, mikró busszal és motorcsónakkal közlekedtek. Sok volt a sérülés.

Szereposztás: Magda Apanowicz (Samantha), Ariel Levy (Alejandro), Sky Ferreira (Kaycee), Lorenza Izzo (Justine), Daryl Sarbara (Lars), Ignacia Allamand (Kara).

Rendező: Eli Roth: Forgatókönyvírók: Guillermo Amoedo, Eli Roth, Nicolás López. Operatőr: Antonio Quercia. Zeneszerző: Manuel Riveiro.

Eli Raphael Roth (1972, AEÁ) színész és rendező. A forgatókönyvet Chilében írták. Szeret neves chilei színészekkel dolgozni (a film esetében Ariel Levy, vagy Lorenza Izzo). Szeret Chile-ben filmezni, a filmezés egy része ebben az országban is történt. A teljesség igénye nélkül, filmjei közül megemlíthetjük a Knock (chilei- amerikai, 2015), The Green Inferno (Amerikai- chilei, 2014. Bemutatásra került 2015-ben) A vasöklű férfi (algériai –hongkongi akciófilm, 2012), a Becstelen Brigantyk (amerikai- német háborús film, 2009) produkciókat. Mindebből érzékelhető, Eli Raphael Roth szívéhez közel áll a borzalom képi megformálásának vágya. De a vágy szerintem nem elég a zömében önkéntes „művészek” nézők igényét kielégíteni való szándékához. Oda tehetség is kellene.

Elgondolkodtató a filmforgalmazó könnyed gesztusa. Pénzt adni egy nagyon amatőr ízű filmért szerintem könnyelműség, még akkor is, ha a világ egyik legszebb területén forgatták.

Nem véletlenül a film címe, magyar fordításban: „Zöld pokol”.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!