ERDON Helyi hírek

2015.11.25. 08:24

Útépítés és útfelújítás egyszerre

A nagyváradi gyorsforgalmi út kivitelezését ért kritikák kapcsán a munkálat projektmenedzsere leszögezte: egyes szakaszokon a már meglévő infrastruktúrához kell hozzáigazítani az útfelújítást.

A nagyváradi gyorsforgalmi út kivitelezését ért kritikák kapcsán a munkálat projektmenedzsere leszögezte: egyes szakaszokon a már meglévő infrastruktúrához kell hozzáigazítani az útfelújítást.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a Nagyváradon épülő gyorsforgalmi út környékén lakók a kivitelezés súlyos hiányosságait jelezték. Sava Annamáriával, a munkálat projektmenedzserének segítségével jártuk végig a gyorsforgalmi utat, hogy magyarázatot kapjunk e kritikákra. Többen kifogásolják azt, hogy egyes helyeken rendkívül keskeny, alig ötven centiméter széles a járda, ráadásul a Hegyesi Márton (Teodoroiu) utcán még ezeken a keskeny járdákon se lehet haladni, hiszen villanyoszlopok vannak a járdára téve, tehát a gyalogosoknak gyakorlatilag le kell majd menniük a közútra. Ennek kapcsán Sava Annamária leszögezte, hogy a gyorsforgalmi út építésének Hegyesi Márton utcára eső szakasza valójában nem útépítési munkálat, hanem egy meglévő utcának a felújítása. Ez azt jelenti, hogy az utcán már meglévő közmű infrastruktúrához kellett igazítani az utcafelújítást. Mint mondta, a kivitelezés során meg kellett tartaniuk a közút hét méteres szélességét, ezzel magyarázható az, hogy van, ahol szélesebb, van, ahol pedig keskenyebb a járda. Felhívta a figyelmet viszont arra, hogy korábban a Hegyesi Márton utca több szakaszán egyáltalán nem volt járda, most viszont mindenhol van. Hozzátette, hogy egyelőre a vasúti sínek felőli oldalon nem alakítanak ki járdát, de amint elkészül – várhatóan jövőre – a gyorsforgalmi útnak a vasútállomás területén haladó szakasza is, akkor a sínek felőli oldalra is építenek járdát. A gyalogos közlekedést valóben nehezítő villanyoszlopok tekintetében Sava Annamária leszögezte: az Electrica vállalat határozta meg azt, hogy mely villanyoszlopokat lehet elbontani, és csak azokat az oszlopokat cserélték ki, amelyek már rossz állapotban voltak.

Szintkülönbségek

További kifogás volt az, hogy túl nagyok a szintkülönbségek a házak és az út között, aminek következtében van ahol felfelé, máshol pedig lefelé vezető lépcsőkön lehet a házakat megközelíteni. Mint Sava Annamária kifejtette, ez így volt eddig is, és a kivitelezést úgy oldották meg, hogy akiknek magasabban van a házuk, azokhoz a járda mellől lépcsőt építenek, míg uóbbi esetben éppen a lakók kérésére hagytak egy kis szabad részt a közút és a házak között, ugyanis az eredeti tervben az szerepelt, hogy az utat egészen a házak faláig építik ki. „Vagyis mi igazítottuk a kivitelezési tervet a lakók igényeihez” – jelezte a projektmenedzser. Kérdésünkre válaszolva Sava Annamária elmondta, hogy miután megnyitják az utat, már nem lehet parkolni sehol az út mentén. „Az út mentén lakók kilencvenöt százalékának van garázsa, nekik nem lesz gondjuk a parkolással” – tette hozzá. A környéken lakók kifogásolják azt is, hogy a vízelvezető csatornák rosszul vannak megépítve, ezért a víz megáll az úton. A projektmendezser elmondta: tudomása szerint egyetlen helyen gyűlt össze a víz az úton, de ezt hamar és könnyen ki lehet javítani.

Mi zajlik jelenleg…

Jelenleg az Izvorului és a Teodor Nes utcák kereszteződésénél dolgoznak, ugyanakkor munkálatok zajlanak az Ipatescu, a Dimitrie Anghel és a Caisolor utcák kereszteződésében is, ahol egy körforgalmat alakítanak ki. Ebbe a körforgalomba fut majd be - amikor megépül - a vasútállomáson haladó útszakasz is. Az út többi szakszán a végső simítások zajlanak, és még le kell önteni az út teljes hosszában a végső aszfaltréteget. Ez utóbbi munkálat egy nap alatt elvégezhető, de csak kedvező időjárás esetén lehet hozzálátni – jegyezte meg Sava Annamária.

A vasúti szakasz

„A CFR (a Román Államvasutak – szerk. megj.) megrúgta a bokánkat” –fogalmazott a projektmenedzser annak kapcsán, hogy az állami vasúttársaság még mindig nem adta át a városnak azt a területet, ahol a gyorsforgalmi út 660 méternyi szakasza épülne. „Ezt a szakaszt jövőre fogjuk megépíteni, mert kormányhatározatra van szükség a terület átadásához. Nem számítunk arra, hogy a CFR nem fogja átadni a városnak ezt a területet, hiszen az országban máshol is volt példa ilyen területátadásokra” – fogalmazott a projektmenedzser. Amíg a hiányzó útszakasz nem épül meg, addig a forgalmat a Hegyesi Márton utcáról a már meglévő utcákra, tehát a Depoului és a Constantei utcákra vezetik. Sava Annamária kifejtette: a mostani útépítési projekt a Prezan híd és a Teodor Nes híd közötti szakaszra vonatkozik, amely egy Románia-Magyarország határon átívelő pályázat keretében épül meg. A projekt költségeinek 56,18 százaléka a helyi önkormányzat hozzájárulása, a másik 43,82 százalék pedig EU-s finanszírozás. Hozzátette, hogy az állomás területén lévő 660 méternyi szakasz jövőre fog megépülni teljes mértékben helyi költségvetési forrásokból. Kérdésünkre válaszolva Sava Annamária leszögezte, hogy nem fenyeget az a veszély, hogy az Unió visszakérje az útépítésre adott támogatást, ugyanis a munkálatoknak immár több mint 80 százaléka elkészült. Végezetül hozzátette, hogy már készül a gyorsforgalmi út következő szakaszára vonatkozó projekt. Ez a szakasz a Teodor Nes hídtól a Real bevásárlóközpont melletti körforgalomig fog vezetni. Valószínűleg a Szektoriális Operatív Programon keresztül fogják finanszírozni ezt a munkálatot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!