ERDON Helyi hírek

2015.11.17. 17:12

Továbbra sem vihetik el az autót

Új parkolási szabályzatot fogad el rövidesen a nagyváradi vezetés. Ezt már 2006-ban jóváhagyták, 2014-ben újra kiadták, de most módosítani kellett: az autók elszállítására vonatkozó részeket törölték belőle.

Új parkolási szabályzatot fogad el rövidesen a nagyváradi vezetés. Ezt már 2006-ban jóváhagyták, 2014-ben újra kiadták, de most módosítani kellett: az autók elszállítására vonatkozó részeket törölték belőle.

Most sem vihetik el Nagyváradon sem a tilosban parkoló autókat, és várhatóan még a közeljövőben sem. Többek között ez derült ki azon a közvitán, amelyet az új váradi parkolási szabályzatról tartottak hétfő este a városházán (és amire összesen négy polgár jött el). Az új szabályzat lényege, hogy jogi ügyek miatt, illetve egyes polgárok igazságszolgáltatási fellépése miatt a normatívából ki kellett venniük az autók elszállítását lehetővé tévő passzusokat. Simon Ion, a nagyváradi önkormányzat parkolási ügyekért felelős osztályának vezetője lapunknak elmondta: mindent kiszedtek belőle, ami erre vonatkozna.

Mint ismeretes, májusban függesztették fel az autók elszállítását Váradon is, helyette a bírságolás maradt. Azóta nincs joguk helyi tanácsi határozat alapján autókat elvinni – csak kormányhatározat szolgálhatna ilyen gyakorlat jogi alapjául, aminek kiadása azonban azóta is késik. Az illetékes hozzátette: a közeljövőben várhatóan megjelenik a kormányrendelet a témában. Ez az egész országban érvényes lesz, minden településen – azaz immár nem az egyes önkormányzatot alkotnak saját szabályzatokat a témakörben, hanem egyetlen, központi szabályozás lesz. Akkortól lehet majd ismét el is szállítani gépjárműveket, de addig továbbra sem.

Háttér

Simon Ion kérdéseinkre összegezte a helyzetet, ami ide vezetett. A Legfelső Semmítőszék helybenhagyta az ombudsman folyamodványát, amelyben megtámadta az ország településein elfogadott a parkolási szabályzatokat. Ezt amiatt támadta meg, hogy az szerepelt az adott szabályzatokban: „a tiltott helyen való parkolás miatt elszállítandó autók elvitele a szabályzat szerint történik” - de nem jelezték, milyen szabályzatra gondolnak. Pedig a végrehajtási utasításra gondoltak – csak ezt nem írták így le. Arra a kérdésünkre, hogy kik támadták meg például Várad esetében a parkolási szabályzatot, az illetékes egy hosszú listát mutatott, amelyen ügyvédek nevei szerepelnek: sok magánszemély ugyanis ügyvédhez fordult, hogy jogi úton próbálja elérni a gépkocsik elszállításának beszüntetését. Így került aztán jogi útra az egész, ami miatt meg is szűnt az elszállítás – pedig ha annak idején még pár szót írnak a vonatkozó normatívába, jelezve, hogy „az elszállítás a végrehajtási szabályzat szerint történik”, akkor ma is menne az egész.

Ehelyett azonban most fel van függesztve az elszállítás, mint lehetőség is, és a vonatkozó kormányhatározatra várnak. A tilosban parkoló autók esetében jelenleg bírságokat szabhat ki a rendőrség. Váradon egyébként az elszállításokat nem szervezte ki az önkormányzat, azaz nem volt egy cég, amit megbízott volna ezzel, hanem saját hatáskörben oldotta meg, amíg mehetett ez az egész.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!