ERDON Helyi hírek

2015.11.03. 13:52

Spontán tiltakozás fizetésemelésért

Több ezer adóügyi alkalmazott tiltakozott kedden amiatt, hogy a kormány csak a fővárosi alkalmazottak fizetésének emeléséről döntött. Nagyváradon ötven körüli volt a tüntetők száma.

Több ezer adóügyi alkalmazott tiltakozott kedden amiatt, hogy a kormány csak a fővárosi alkalmazottak fizetésének emeléséről döntött. Nagyváradon ötven körüli volt a tüntetők száma.A tiltakozók azt kifogásolják: a kormány „titokban” fogadott el egy olyan rendeletet, mely a pénzügyi minisztérium, valamint Az Országos Adóügyi Ügynökség (ANAF) alkalmazottainak fizetését emeli mintegy 60%-kal, miközben változatlanok maradtak a megyei adóhivatalok alkalmazottainak fizetései. A Sed Lex országos szakszervezeti szövetség bejelentette, hogy az adóhivatalok, polgármesteri hivatalok és más helyi közintézmények képviselői spontán, beláthatatlan ideig tartó tiltakozó megmozdulást kezdtek, hasonló béremeléseket követelve, mint az egészségügyi és a tanügyi alkalmazottak. A Sed Lex vezetői szerint a spontán tiltakozások legfőbb oka az, hogy a hazai fizetésrendszer diszkriminatív, s az alkalmazottak igazságtalannak érzik, hogy egyes kategóriák kapnak fizetésemelést, mások pedig nem.

Kolozsváron a megyei közpénzügyi hatóság mintegy háromszáz alkalmazottja tüntetett, a a hét megye adóhivatalát tömörítő Ploieşti-i területi adóhivatal mintegy háromezer alkalmazottja csatlakozott a megmozduláshoz. Bihar megyében a tüntetők száma mintegy ötven volt, keddendél körül az alkalmazottak egy része elhagyta az irodákat és az intézmény belső udvarán gyűlt össze, „Diszkrimináció nélkül” feliratokkal.

A tiltakozók szerint a törvényhozók nem konzultáltak a szakszervezetekkel mielőtt ehhez a döntéshez folyamodtak, ők maguk csak akkor értesültek róla, amikor a rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben. A hivatal alkalmazottai szerint a tiltakozás nem hátráltatta az adóhivatal működését, mivel nem vettek részt mindannyian. Más megyékben az adóhivataloknál az akció ideje alatt szünetelt az ügyfélfogadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!