ERDON Helyi hírek

2015.11.12. 10:24

Örmény emlékkiállítás nyílt a PKE-n

Az örmény genocídium 100. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen november 11-én délután. A megnyitót követően filmvetítést tartottak.

Az örmény genocídium 100. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen november 11-én délután. A megnyitót követően filmvetítést tartottak.

Az örmény genocídium századik évfordulója alkalmából november 11-én, szerdán délután emlékkiállítás nyílt a váradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) aulájában a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Partiumi Keresztény Egyetem Gyülekezetének szervezésében. A kiállítást dr. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnöke és Ráksi Lajos, a PKE lelkésze nyitotta meg. Ráksi Lajos az eseményen tolmácsolta Tőkés László EP-képviselő, az egyetem elnökének gondolatait, majd azt a beszédet is felolvasta, amelyet Tőkés László az idei emlékév alkalmából az Európai Parlament plénumán mondott el: „... A holokauszt tagadását számos országban törvény bünteti. Ezzel szemben a kommunista diktatúra rémtetteit sokan tagadják, minimalizálják vagy relativizálni próbálják, az örmény genocídium történelmi tényét pedig maguk az elkövetők sem hajlandók elismerni. Ezeknek az emberiség ellen elkövetett bűnöknek az esetében megengedhetetlen a kettős mérce alkalmazása. Az igazságosság és a jogosság szellemében, valamint a törökök és az örmények közötti történelmi megbékélés érdekében: nevén kell neveznünk és határozottan el kell ítélnünk a törökországi örmények teljes megsemmisítésére irányuló „Endlösung” borzalmát. Az Iszlám Állam keresztényirtó tömeggyilkosságai vonatkozásában is legyen ez mementó az utókor számára!”

Célok

Dr. Issekutz Sarolta elmondta, hogy a nagyközönség második alkalommal láthatja a kiállítást, igaz ezúttal a muzeális tárgyak nélkül. Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban című tárlatot először ez év március 20-án nyitották meg Budapesten. Mint elmondta, „a kiállítás fő célja emléket állítani a Kárpát-medencében kevésbé tárgyalt történelmi eseménynek, a száz éve történt örmény népirtásnak, valamint bemutatni ennek politikai, társadalmi és kulturális hátterét, lefolyását, következményeit”. A tárlat bemutatja az örmény nép életét az Oszmán Birodalomban, az örmény kereszténységet, a népirtás előzményeit és magát a népirtást. Továbbá tárgyalja az első Örmény Köztársaság létrejöttét, az örmény menekültügyet, a diaszpóra létrejöttét és betekintést nyújt a budapesti örménység életébe is. „Ezért az archív felvételekből összeállított kiállítást megtekintő közönség nem csak a tragikus eseményekről tájékozódhat, hanem megismerkedhet egy színes kultúrával és örmények sikeres hazai működésével is” – mondta el dr. Issekutz Sarolta, aki röviden ismertette az események történelmi hátterét is. Végezetül hozzátette, hogy az örmény genocídium másfél millió áldozatát II. Karekin pátriárka, örmény apostoli egyházfő 2015. április 24-én szentté avatta.

Filmvetítés

A tárlatmegnyitón a jelenlevők Alan Hovhaness örmény származású zeneszerző A lámpás című kompozícióját hallgatták meg Thurzó Sándor József brácsaművész előadásában. A megnyitót követően az egyetem dísztermében levetítették az Örmény Genocídium című dokumentumfilmet, amely egy túlélő beszámolóján keresztül mutatja be a Genocídium történetét, borzalmait, archív fotók és filmbejátszások segítségével.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!