ERDON Helyi hírek

2015.11.13. 11:22

Kész a reptér – mi lesz most?

A váradi reptér frissen kibővített leszállópályáján vártuk az első menetrend szerinti járatot. Megjött, kiszálltak az utasok, újakkal visszaindult Bukarestbe. Szóval kész a reptér modernizálása – de a lényeg nincs megoldva.

A váradi reptér frissen kibővített leszállópályáján vártuk az első menetrend szerinti járatot. Megjött, kiszálltak az utasok, újakkal visszaindult Bukarestbe. Szóval kész a reptér modernizálása – de a lényeg nincs megoldva.

Nagy port vert fel, hogy megérkezett a frissen modernizált nagyváradi reptérre az első menetrend szerinti járat. Szó szerint is nagy port: az illetékesek meghívására ugyanis mi is kimentünk a felújított kifutópályára, hogy ott várjuk a modernizálás befejezése óta első menetrend szerinti gép érkezését – és mivel nem takarították le a kifutót a munkálatok után, a landoló, majd manőverező kisebb repülőgép propellerjei hatalmas porfelhőt vertek fel, ezzel terítve be a fogadására kisereglett újságírókat és a hivatalosságokat. Ez az első gép amúgy a szokott Bukarest-Nagyvárad járat volt, amellyel általában a parlamenti képviselők, szenátorok és üzletemberek utaznak, más nem is nagyon használja. És jelenleg is ez az egyetlen menetrend szerinti járat, amely a váradi repteret igénybe veszi. Épp ez a gond, hiszen sok pénzért épp most újították fel a légikikötőt – de így felmerül a kérdés, hogy minek. Felmerült azon a sajtótájékoztatón is, amit a reptér várójában tartott Cornel Popa, a légikikötőt adminisztráló Megyei Tanács elnöke, valamint Gheorghe Pasc, a reptér parancsnoka, az első gép érkezése előtti percekben. Popa el is mondta: “Tudom, hogy a nemzetközi járatok beindulása lenne a legfontosabb. Mi azt vállaltuk, hogy ehhez előbb felújíttatjuk a repteret, ami megtörtént, és az első menetrend szerinti járat landolásával most, pár pillanaton belül hivatalosan is lezárul. A következő kérdés, feladat, hogy miként lehet különféle járatokat működtető cégeket ide vonzani. Ennek megoldásán leszünk”. Mint ismert, az EU anyagi támogatással is segítette a repülőtér felújítását, sőt, lényegében uniós pénzből ment a dolog, és a nemzetközi járatok idevonzását segítő további támogatást adna – nevezetesen fedezné az első időszakban várható veszteségeket, az esetleges járatok nyereségessé válásáig. A megye hivatalosságai már hónapok, sőt évek óta többször mondták, hogy keresik az ilyen járatok üzemeltetőit, tárgyalnak, ám mindeddig semmi eredmény. Gheorghe Pasc parancsnok most hozzátette: még e hónapban ismét sok járatüzemeltetővel veszik fel a kapcsolatot, megpróbálva őket meggyőzni. Gavrila Ghilea PNL-s szenátor pedig az első belföldi járat ünnepélyes érkezésére várva megsúgta a sajtónak: ő úgy tudja, a rendezést nemcsak az hátráltatja, hogy a közeli debreceni reptér elszippant innen mindent, hanem az is, hogy “a Wizz Airnek például ki van adva, hogy az ottani reptér fejlődését támogassa”. Arra a felvetésre, hogy viszont nem csak a Wizz létezik, más cégeket ide lehetne akkor is vonzani, azt mondta, ezt ő is szeretné, és ez a cél…

A legjobb

A váradi légi kikötőben tehát csütörtök este landolt az első menetrend szerinti járat, az objektum felújításának befejezése óta. Ez a Taromé volt, és pár perccel később indult is vissza Bukarestbe, ugyancsak utasokkal. A helyszínen azt láttuk, hogy a fő munkálatok valóban készen vannak, autóval bejártuk a valóban meghosszabbított és kiszélesített kifutó/felszállópályát, és sötétedés után a teljesen új fényjelző-rendszert is megcsodáltuk. Ugyanakkor a kifutó mellett még árkok, földhalmok, barakkok sorakoznak, ami mutatja, hogy egyes utolsó simítások még hátra vannak. Popa szerint az elszámolás nagyjából megvolt, még 3 millió lejt nem kaptak meg a beruházásból, de az kicsi összegnek számít. Érdekes viszont, hogy például a tranzitváróhoz vezető út betonozása már most is szedett-vedett, egyes feliratok neonjai már ki vannak égve, azaz apró jelek mutatják, hogy mégiscsak melyik országban járunk… Ugyanakkor Popa azt is mondta: egy – meg nem nevezett – szakértővel tárgyalt, aki pilóta is, és aki szerint most a váradi reptér kifutója a legjobb az országban, “légi forgalmi autópálya az, amit itt megépítettek”. Minden esetre egyelőre tehát továbbra is csak a Tarom használja menetrend szerűen. A Tarom amúgy maga is gondokkal küzd, a belföldi járataihoz használt gépek kiöregedtek. Felmerült a kérdés, hogy továbbra is csak a régi ATR gépeket használja-e a tarom Várad viszonylatában is. Pasc válasza szerint igen, “bár a reptér felújítása után akár Boeing 737-eseket is fogadni tudna, de a Tarom nem fog ilyeneket forgalomba állítani, amíg nincs sokkal több utas – és nincs”. Most minden esetre van egy kibővített, felújított, nemzetközi reptere Váradnak. Hogy milyen társaságok használják majd, amitől gyakorlatban is nemzetközi lehet, azt még most sem tudni…

Adatok

Idén tavasszal kezdődött a nemzetközi forgalom számára nyitott váradi repülőtér felújítása. A munkálatok során 2100 méteresre hosszabbították, 45 méteresre szélesítették, és teljesen újrabetonozták az előzőleg 1800 méter hosszú és 35 méter széles kifutópályát, valamint hat repülőgép egyidejű befogadására alkalmas 33 ezer négyzetméteres rakfelületet alakítottak ki. A repülőtér fejlesztési költségeinek a 85 százalékát az Európai Unió, 13 százalékát az állami költségvetés, két százalékát pedig a reptér biztosította. A munkálatok elvégzésére kiírt pályázatot az osztrák Porr Construct és Teerag-Asdag Aktiengesellschaft, valamint a román Col-Air Trading társaságokból alakult konzorcium nyerte meg. A légikikötőt többnyire a romániai belföldi járatokat működtető Tarom társaság használja. A repülőtér - a honlapján közölt adatok szerint - 2012-ben 40500 utast szolgált ki. 2011-ben 5 millió lejes költségvetéssel újították fel a repülőtér épületeit.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!