ERDON Helyi hírek

2015.11.02. 12:49

Gyertyagyújtás Olasziban, Olasziért

Vasárnap este nagyváradiak egy csoportja gyülekezett az egykori Olaszi temetőben, hogy gyertyagyújtással emlékezzenek a valamikor ott eltemetettekre.

Vasárnap este nagyváradiak egy csoportja gyülekezett az egykori Olaszi temetőben, hogy gyertyagyújtással emlékezzenek a valamikor ott eltemetettekre.

 

Az eseményt szervező Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP)és Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében Csomortányi István az EMNP megyei elnöke a helyszínen bejelentette, hogy ezen a héten ismét beadvánnyal fordulnak a nagyvárádi polgármesteri hivatalhoz, melyben kérni fogják azt, hogy a jelenleg hivatalosan Mihai Viteazul parknak nevezett parknak adják vissza egykori nevét, és hivatalosan is Olaszi kert (románul parcul Olosig) legyen a neve. Kérni fognak továbbá egy néhány négyzetméteres területet a parknak a Gerliczy kápolna közelében lévő bejárata mellett, ahol az egykori temetőbejáratnál álló kereszt rekonstruált változatát szeretnék elhelyezni. A bejelentések után a több tucatnyi váradi kis mécseseket gyújtott és helyezte el a park több pontján. Az emlékezők egy csoportja világító mécsesekből kirakta az OLASZI TEMETŐ feliratot. A gyertyagyújtás után beszédet mondott Tőkés László EP-képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt psüpöke, aki többek között azt hangsúlyozta, hogy a temető ne a halálba való beletörődés, hanem az élni akarás helyszíne legyen. Mint fogalmazott az embertelenség legmélyebb pontja az, amikor valakik haló poraikban sem hagyják nyugodni az embereket, és etekintetben nem csak azokról a garázda elemekről van szó, akik főként zsidó és keresztény temetőket dúlnak fel, rongálnak meg, hanem állami intézményekről is. Az Olaszi temető sorsa is ezt az az állami embertelenséget példászza, mondtaTőkés László, hozzátéve, hogy a magyar közösség is vétkes abban, hogy hagyta feldúlni, majd elveszni az Olaszi temetőt. A temető átalakítására és nevének megváltoztatására utalva Tőkés László elmondta: „vannak, akik azt akarják, hogy se a felszínen, se a föld alatt ne mardjon nyomunk. Ne adjuk meg nekik ezt az örömet!” Az Olaszi parkban lezajlott esemény végén az emberek imádkoztak, énekeltek, legvégül pedig felcsendült a Himnusz.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!