ERDON Helyi hírek

2015.11.17. 12:42

Figyeljenek a hamis 10 lejesekre

Több mint 50 bejelentés érkezett hamis 10 lejesekről a Terrorizmust és Szervezett Bünözést Vizsgáló Igazgatóság (DIICOT) váradi szolgálatához.

Több mint 50 bejelentés érkezett hamis 10 lejesekről a Terrorizmust és Szervezett Bünözést Vizsgáló Igazgatóság (DIICOT) váradi szolgálatához.

Hamis 10 lejes bankjegyek vannak forgalomba, ezért figyeljenek, amikor ilyen címletű bankjegyet kapnak. A hamis pénzről már több mint 50 magánszemély és banki alkalmazott tett bejelentést. A hamisítás csak a 10 lejes bankjegyeket érinti. Hasonló panaszokat nem csak megyénkben, hanem az ország nyugati részében több helyen is, Máramaros, Szatmár, Kolozs, Szilágy, Arad, Temes megyékben, de Bukarestben is regisztráltak. A DIICOT ügyészei és a szervezett bűnözés elleni osztály rendőrei nyomozást indítottak az ügyben, hogy azonosítsák az elkövetőket. Annak ellenére, hogy a hamis 10 lejes bankjegy nagyon hasonlít az eredetire, néhány különbség mégis felfedezhető: a hamisított bankjegyek valamivel kisebbek, világosabbak és ha összehajtják, a festék megtörik, nem marad sima a felülete, mint az eredeti bankjegynek. E mellett a hamisítóknak nem sikerült tökéletesen lemásolni a bankjegyen levő rajzokat és a biztonsági elemeket sem. A hamisított pénzen nincs rajta hétszer a 10-es szám, az aranyecsetek pedig rövidebbek. Aki észleli, hogy hamisított 10 lejest kaphatott, értesítse a rendőrséget és adja le a bankjegyet a DIICOT váradi székhelyén. Arra is figyeljenek oda, hogy a Román Nemzeti Bank 2005-ben és 2008-ban is kiadott 10 lejes bankjegyeket és mindkettő forgalomban van, ezek a bankjegyek is különböznek egymástól néhány apróbb részletben, de a mértük ugyanakkora 133×72 mm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!