ERDON Helyi hírek

2015.11.13. 22:35

Előnnyé tenni a kétnyelvűséget

A kolozsvári Igen, tessék- Da, poftiţi mozgalom tevékenységét véve alapul, Tessék, kérem Nagyvárad címmel közösségi havilapot indít a Varadinum Kulturális Alapítvány. Íme a részletek.

A kolozsvári Igen, tessék- Da, poftiţi mozgalom tevékenységét véve alapul, Tessék, kérem Nagyvárad címmel közösségi havilapot indít a Varadinum Kulturális Alapítvány. Íme a részletek.

Az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tartott tegnapi sajtótájékoztatón dr. Horváth István egyetemi tanár, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója, az Igen, tessék! mozgalom szellemi atyja felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt egy felmérés készült, mely arra derített fényt, hogy valamifajta nyelvi etikettből a romániai magyarok 35-40 százaléka a személytelen nyilvánosságban akkor is románul szólal meg, ha tudja, hogy akivel beszél, szintén magyar nemzetiségű. Ezen az íratlan szabályon is kívánt változtatni a mozgalom, nem annyira arra koncentrálva, hogy egyfajta általános nyelvi revitalizációt érjen el, vagy jobbítson a kisebbségi nyelvi jogok helyzetén, hanem inkább azt tartva szem előtt, hogy a kulturális érzékenység marketing szempontból is hasznos lehet, mert javul általa a szolgáltatás hozzáadott minősége, illetve versenyelőnybe kerülhetnek azok a vállalkozók, akik fontosnak tartják a kétnyelvűséget. Nem valamifajta magyarkodás a cél tehát, hanem inkább egy olyan többletszolgáltatás biztosítása, mely előnyös mindkét fél számára, és azokat se sérti, akik semlegesen viszonyulnak a nyelvhasználathoz. A mozgalom tagjai aztán próbálták népszerűsíteni az említett márkanevet, ennek filozófiáját, minél több mindenkit bevonva a népszerűsítésbe. Előbb egy olyan kincses városbéli térképet adtak ki, amelyen fel voltak tüntetve a partnerek (ezek száma jelenleg megközelíti az ezret), majd egy közösségi lapot jelentettek meg, melyet 10 ezer példányban lát napvilágot.

Kiadvány

Szabó Ödön parlamenti képviselő bejelentette: tekintettel arra, hogy az RMDSZ-nek köszönhetően idén november 13-án hivatalosan is megünneplik A Magyar Nyelv Napját, a Varadinum Kulturális Alapítvány úgy döntött, hogy a Communitas Alapítvány támogatásával megjelentet egy ezentúl havonta megjelenő ingyenes közösségi lapot, Tessék, kérem Nagyvárad címmel. Ez 24 oldalas lesz- 12 fekete-fehér és 12 színes oldal- és A4-es méretű. Helyi újságírók, fiatalok írtak be, illetve egy innen elszármazott, Magyarországon élő házaspár is segít, akik két honlapot működtetnek. Változatos tematikájú cikkek vannak benne, és a próbaszámban – melyet a jövő héten terjesztenek majd a magyarok által frekventált helyeken – azoknak a vállalkozóknak a reklámjai is kapnak helyet, akik finanszírozták a Szacsvay-szobor felújítását. A későbbiekben pedig azok a cégek reklámozhatnak benne, akik fontosnak tartják a kétnyelvűséget, és azok a magyar emberek, akik igénylik, házhoz kapják a kiadványt.

A politikus külön nyomatékosította többször is, hogy nem egy militáns pártlapról van szó. Az előzményekhez tartozik még, hogy 2013-ban a ROVE kiadott egy úgynevezett Zöld könyvet azokról a váradi, illetve Bihar megyei vállalkozásokról (1500 cég), melyek fontosnak tartják a kétnyelvűséget, valamint helyi és megyei önkormányzati határozat is létezik az Igen, tessék! kezdeményezés prioritásáról. A tervek közt szerepel egy kézikönyv megjelentetése azokról a cégekről, melyekkel kommunikálhatunk magyarul is mindennapi ügyeink, problémáink elintézésekor (gázszerelő, kárpitos, kéményseprő, cukrász, könyvkötő stb.), illetve konzultálnak az NMD-vel és a vállalkozókkal is, hogy mi a véleményük a kezdeményezésről. Három lapszám után egyenleget vonnak, és abban is gondolkodnak, hogy esetleg időtálló apróhirdetéseknek is helyet biztosítsanak.

Előadás

A Magyar Nyelv Napjának megünnepléséhez tartozik, hogy ma délután 6 órakor az Ady Endre Középiskola dísztermében lép Benkő Péter, Mikó István és Rusz Milán a Jávor Pál utolsó mulatása című előadással. Erre meghívót kellett igényelni, mind a 300 elfogyott.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!