ERDON Helyi hírek

2015.11.25. 18:13

Egyre többen kérnek menedéket

Kedden két olyan személyt hoztak a váradi hajléktalanszállóra a rendőrök, akik az utcán aludtak és fagyásveszélynek voltak kitéve. A hideg beálltával várhatóan nőni fog az elszállásoltak száma.

Kedden két olyan személyt hoztak a váradi hajléktalanszállóra a rendőrök, akik az utcán aludtak és fagyásveszélynek voltak kitéve. A hideg beálltával várhatóan nőni fog az elszállásoltak száma.

Harmincnégyen vannak jelenleg elszállásolva a nagyváradi, Gutenberg utcai éjszakai szállón, tudatta kérdésünkre Cosmin Galea, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) munkatársa. A szálláson van meleg víz, lehet zuhanyozni, szükség esetén egy rend tiszta ruhát is tudnak adni a rászorulóknak, van továbbá egy automata mosógép is, melyet az elszállásoltak igénybe vehetnek.

Automatikusan

A szálló egy épületből és két konténerből áll, az épület harminchat férőhelyes, a konténerekben további tíz személyt tudnak elszállásolni, ide első sorban azokat a személyeket helyezik, akikre éjszakai járőrözés során lelnek rá a rendőrség, a helyi rendőrség, illetve a csendőrség munkatársai. Igény esetén bővíteni tudják a helyek számát, hogy senki, akinek menedékre van szüksége, ne maradjon kint. A rászorulók a Gutenberg utca 8 sz. alatt jelentkezhetnek.

Miután lehűl az idő, s főleg akkor, amikor vörös kód van érvényben, az érintett intézmények értesítést kapnak a belügyminisztériumtól, illetve az egészségügyi minisztériumtól, hogy az utcán lévőket, akiket fagyásveszély fenyeget, automatikusan szállítsák a szállóra. Alig hűlt le az idő és máris voltak ilyen eseteik – kedden például két személy került hozzájuk ily módon.

Az elszállásoltak között egyaránt vannak fiatalok és idősek, férfiak és nők, sajnos az általa ismert arcok mellett újak jelentek meg, úgy véli, egyre többen szorulnak rá a menedék szolgáltatásaira. Családok nincsenek, ugyanis a törvény tiltja, hogy gyerekeket szállásoljanak el a menedéken. A program este tíztől reggel hétig tart, nap közben csak vörös kód esetén fogadhatják be a hajléktalanokat. Egy személynek egy éven keresztül áll jogában igénybe venni a szállót. De általában az elszállásoltak sokkal hamarabb elmennek, egyik napról a másikra hoznak drasztikus döntéseket, „az utca vonzása nagy, barátok hívják őket ki tudja milyen menedékekre, rendszerint így kerülnek el tőlünk” - részletezte Cosmin Galea.

Szabályok

Továbbra is érvényes az, hogy nem fogadhatnak részegeket, tudtuk meg. Azokat, akik önkívületben vannak, természetszerűen először a sürgősségi osztályra (UPU) viszik, míg magukhoz térnek és szót lehet érteni velük. De ha nagyon nagy a hideg, ittas, de öntudatuknál lévő személyeket azért mégis befogadnak, végül is a cél az, hogy senki se fagyjon meg.

Étellel nem szolgálnak a szállón, de a hajléktalanok tudják, hol vannak azok a szociális étkezdék, ahol megkapják a napi betevő falatot. Még nem tudni, hogy az ASCO ezen a télen is oszt majd meleg ételt a hajléktalanoknak, hamarosan eldől, hogy jut-e erre pénz, tudatta Cosmin Galea.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!