ERDON Helyi hírek

2015.11.11. 12:36

Az aktív öregedést népszerűsítik

Az idősödő személyek munkavállalását támogató és elősegítő európai uniós projektet szervezett az elmúlt hónapokban a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség.

Az idősödő személyek munkavállalását támogató és elősegítő európai uniós projektet szervezett az elmúlt hónapokban a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség.

Az 55 év feletti személyeknek a munkaerőpiacon való aktív részvételét támogató és elősegítő európai uniós projekt zajlott az elmúlt hónapokban a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szervezésében Légy aktív minden életkorban címmel. A 18 hónapos projekt ez év végén lezárul, az eddigi eredményekről és a részletekről Békési Csaba, a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség vezetője beszélt. Mint elmondta, a projekt célja az, hogy ösztönözzék az 55 év feletti személyeket, hogy maradjanak aktív munkavállalók, valamint az, hogy a munkaadók körében pozitívabb szemléletet alakítsanak ki az idősödő munkaerőről, vagyis az aktív idősödés koncepcióját szeretnék népszerűsíteni. A 13.098.286 lejes költségvetésű EU-s projekt elején egy kutatást hajtottak végre ötszáz 55-64 év közötti személy és ötven munkaadó körében. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 60 százaléka dolgozna tovább, de nem találtak a szakképzésüknek megfelelő munkahelyet, a munkaadók pedig attól tartanak, hogy az idősödő alkalmazottak műszaki ismeretei nem megfelelőek. Békési Csaba elmondta, hogy mikor az idősödő munkanélküliek alkalmazásáról van szó, nem csak a munkaadó visszautasítása jelenthet problémát, hanem az is, hogy az 55 év feletti személyek félnek visszatérni a munkaerőpiacra, félnek a kihívásoktól, és attól, hogy nem szakképesítésüknek megfelelő munkahelyet találnak. Hozzátette, ez utóbbi problémára nyújtanak megoldást a megyei ügynökség által indított szakmai képzések, átképzések és továbbképzések. Egyébként 2015-ben ezeken a képzéseken 1000 személy vett részt, ebből 208-an 45-55 év közöttiek és csak négyen 55 év felettiek.

Jelentkezzenek

Békési Csaba hozzátette, hogy mivel Európában egyre nagyobb szociális-gazdasági problémát okoz az elöregedő társadalom, ebből a szempontból is érdemes fontolóra venni az idősödő személyek alkalmazását, akiknek kellő szakmai háttere és tapasztalata van. Ezt a tapasztalatot ötvözni lehetne a fiatalok számítógépes és technológiai ismereteivel, így a két korcsoport tanulhat is egymástól. A projekt során ezek mellett több tájékoztató jellegű brosúrát és szórólapot hoztak létre, nyolc műhelymunkát és számos tájékoztatást szerveztek, sikertörténeteket bemutató kisfilmeket, valamint egy honlapot is (www.fiiactiv.eu) létrehoztak, ahol számos hasznos információt találhat a célközönség. A projektet szintén egy kutatással zárják le, amellyel a kampány hatását mérik majd fel. Végezetül elhangzott, hogy az idősödő munkakeresők első lépésként menjenek el a Bihar megyei ügynökség székhelyére vagy megyei kirendeltségeihez (Élesd, Belényes, Nagyszalonta, Margitta) és regisztráljanak, ezt követően az ügynökség tanácsadást tart nekik, szakmai átképzést ajánl fel ha szükséges, és segít a megfelelő munkahely megtalálásában. Egyébként a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség honlapján (bihor.anofm.ro) minden szerdán frissítik a Bihar megyei szabad munkahelyek listáját.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!