ERDON Helyi hírek

2015.10.01. 14:11

Újrafelfedezik az egykori Weiszlovits-hotelt

Nagyvárad- A Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány, partnerségben a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvánnyal egy olyan projektet kezdeményezett, melynek célja a műemléképületek újra felfedezése.

Nagyvárad- A Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány, partnerségben a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvánnyal egy olyan projektet kezdeményezett, melynek célja a műemléképületek újra felfedezése.

A nyugati mintát követő, A szecessziós stílus látványturizmusa elnevezésű program első helyszíne a szebb időket is megélt, eklektikus stílusban épült, szecessziós elemeket is tartalmazó egykori Weiszlovits-hotel lesz, melynek egyik termében tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót az érintettek. Bogdan Hossu, a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány vezetője elmondta, hogy az általuk elnyert 45 ezer lej értékű projekttel az a céljuk, hogy a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvánnyal közösen újra felkeltsék a váradiak figyelmét a műemlék épületek iránt. Azért esett a választásuk először erre az ingatlanra, mert szerintük a városnak egy kincse, gyöngyszeme, de ezt sokan nem tudják, illetve nem fogják fel építészeti jelentőségét. Annak érdekében, hogy ezen változtassanak, október 16-18. között kulturális fesztivált szerveznek itt, melynek keretében nemcsak koncertek, színházi előadások és kiállítások lesznek, hanem dr. Ramona Novicov művészettörténész irányításával szakszerű idegenvezetést is igénybe lehet majd venni az épület azon részein, melyek nem veszélyeztetik a látogatók testi épségét. Ugyanakkor újdonságként az ingatlan homlokzatára a most látható hálók helyett kifeszítenek majd egy tájékoztató reklámhordozót, mely azt fogja majd ábrázolni, hogy milyen lesz az épület az elkészített tervek alapján javasolt restaurálást követően.

PPP-konstrukció

Angela Lupşea, a Műemlékvédő Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint azért is hasznos volna a műemlék épületek újrahasznosítása, mert a legtöbbjük tágas belső térrel, illetve kerttel rendelkezik, mely alkalmas kulturális megnyilvánulásokra. Természetes ehhez szükség volt az ingatlannak körülbelül felét birtokló tulajdonosnak a beleegyezésére is, a projekt ugyanis úgynevezett PPP-konstrukcióban, vagyis a köz- és a privát szféra együttműködésében valósul meg. A tulajdonosok képviseletében jelen levő Ágoston Ştefantól megtudtuk, hogy egy váradi kereskedelmi társaság, az Imobiliar Business birtokában van a szálloda, melyhez a Weiszlovits-leszármazottaknak semmi közük sincs. Úgy fogalmazott: nem tudja, mikor lesz felújítva az ingatlan, mert az önkormányzat, fizikai és jogi személyek is birtokolnak még épületrészt, tudomása szerint összesen hatan vannak. Ami a felújítást illeti, Angela Lupşea szerint először konszolidációs munkálatokra lenne szükség, majd ezt kell kövesse a homlokzat és a tetőszerkezet rendbetétele. Reményét fejezte ki, hogy az önkormányzat támogatásával a tulajdonosok is prioritásnak tekintik a renoválást, annál is inkább, mert a műemlék épületek felújítását törvény is előírja. Számításai szerint két évnél hamarabb nem kezdődhetnek el az ingatlan felújítása.

A program

Október 16., péntek: 18 óra- ünnepélyes megnyitó, A szecessziós örökség elnevezésű kiállítás megnyitója; 18.30- kamarakoncertek- Stadler klarinét együttes, Presto rézfúvós zenekar. Október 17., szombat: 17- idegenvezetés, illetve tárlatmegtekintés, 17.30- Szerelmes Shakespeare- színielőadás Elvira Platon Rîmbu rendezésében. Október 18., vasárnap: 17- tárlatmegtekintés, 17.20- a Nagyváradi Városi Fúvószenekar koncertje Székely István vezényletével, 18.30- Doktor engedély nélkül- színielőadás Ştefan Borda rendezésében. A kiállításnak a recepcióval szembeni terem biztosít helyszínt, és a főkapun keresztül közelíthető meg, míg a koncerteknek és a színi előadásoknak az oldalról megközelíthető egykori étterem, jó idő esetén a kerthelyiség.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!