ERDON Helyi hírek

2015.10.14. 16:12

Pikniktörvény: mintha nem lenne

Egyelőre nagyon laza: törvény már régóta van, de helyi szabályozások nincsenek. Váradon most elkészült. Így rövidesen itt is gyakorlatba ültethetik az úgynevezett pikniktörvényt.

Egyelőre nagyon laza: törvény már régóta van, de helyi szabályozások nincsenek. Váradon most elkészült. Így rövidesen itt is gyakorlatba ültethetik az úgynevezett pikniktörvényt.

Szigorúnak szigorú – mégsem hozott szigorúságot eddig. Az úgynevezett pikniktörvényről van szó, amelyik – sok más jogszabályhoz hasonlóan – megfelelő lenne, ám alig tartják és alig tartatják be. E jogszabály nyomán megalkotott szabályzatról szerdán a nagyváradi városházán tartottak közvitát.

A szabályzat értelemszerűen a helyi, azaz váradi előírásokra vonatkozik. Ezek között szerepel, hogy a város területein a kijelölt, illetve ezután kijelölendő részek kivételével tilos piknikezni. Márpedig a városban ez a kijelölt rész a Szilvás lesz. A város adminisztrálja ezt a piknik-zónát, szintén az önkormányzat szereli fel, kukáktól padokig minden szükségessel , illetve ők is tartják tisztán. Lesz nyitva tartás is, vagyis ami fontosabb, hogy nem lesz állandóan nyitva, hanem 8-23 óra között lehet ott tartózkodni. A polgárok kötelezettségei lényegében logikusak, és olyanokból állnak, hogy például csak a parkolókban lehet parkolni (nincs a visszatetsző „leviszem a kocsit a partig” gyakorlat), a kijelölt helyeken szabad sütögetni, a szemetet szelektíven kell gyűjteni, a folyótól legalább 30 méterre kell tisztálkodni (nem szabad a szó szoros értelmében fürdeni a Körösben), és tilos például bármiféle virágot, növényt letépni, graffitizni. A lakossági szokásokat elnézve hosszabb időbe fog telni, amíg a szabályzatban foglaltakból gyakorlat lesz – és büntetések kiszabása nélkül nem is fog menni. (Ugyanúgy elenyészhet majd, mint a szintén a büntetések elmaradása miatt is becsődölt váradi próbálkozás a szemetelés, a zöldövezeteken és kerékpárutakon való parkolás, vagy épp a koldulás visszaszorítására.) A tegnap tárgyalt szabályzatban 100-2500 lej közötti büntetési tételek szerepelnek. Az is benne van, hogy a büntetéseket 48 órán belül be kell fizetni, továbbá esetlegesen az okozott károkat helyreállítani, vagy azok összértékét is megtéríteni

Háttér

Az egésznek a keretéül szolgáló törvény amúgy a környezetvédelmi előírások betartására kötelezi a kirándulókat. Még 2012 márciusában hirdették ki, akkor sokan úgy vélték, az azt megelőző első tavaszias időjárású hétvége egyben az utolsó is volt, amikor a vadkempingezés és összevissza sütögetés még megtörténhetett. De azóta is rendszeres. A jogszabály szerint ezentúl (lényegében már évek óta) csak az önkormányzatok által kijelölt és erre a célra kialakított helyeken szabad tüzet gyújtani, az autót pedig szintén csak kijelölt helyen szabad leparkolni. A jogszabály külön kitér arra, hogy a "fiziológiai szükségleteket" csak a kijelölt helyeken szabad elvégezni, "személyes higiéniával kapcsolatos termékeket" pedig tilos a folyóvizek 30 méteres körzetében használni. A szabályos piknikezéshez a kifüggesztett órarendet is be kell tartani, és mindvégig tekintettel kell lenni a többi látogatónak, a környék lakóinak és a vadállatoknak a nyugalmára. Aki ezeket az előírásokat megszegi, 100-tól 3000 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható, a kerettörvény értelmében. A megfelelő piknikező helyek kialakítására az önkormányzatoknak kell saját költségvetésükből pénzt elkülöníteniük. A pikniktörvény megalkotását élénk érdeklődés és sok kritika kísérte, a természetvédők szerint tarthatatlan volt már az, hogy az autós "kirándulók" hétvégenként szeméthegyekkel árasztották el az ország erdőit és folyópartjait. Csakhogy azóta is árasztják – a törvényt ugyanis a legtöbben nem tartják be, ugyanakkor az illetékesek nem ellenőrzik annak betartását. Ez is változhat most Váradon – legalábbis a tervek és az ígéret szerint.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!