ERDON Helyi hírek

2015.10.01. 12:01

Leállt a VW autók romániai beíratása

Nem ad ki Volkswagenekre azonossági könyvet a Román Autónyilvántartó (RAR). Ezt Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök mondta, miután egyeztetett az ügyben felelős miniszterekkel e döntésről.

Nem ad ki Volkswagenekre azonossági könyvet a Román Autónyilvántartó (RAR). Ezt Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök mondta, miután egyeztetett az ügyben felelős miniszterekkel e döntésről.

Becsapták Romániát – véli a szenátus elnöke. Calin Popescu Tariceanu szerint ugyanis az állam kevesebb környezetvédelmi illetéket szedett be, mint kellett volna, ugyanis a Volkswagen-botrány azt eredményezte, hogy a valós károsanyag-kibocsátásnál kevesebbet regisztráltak. Jelzete: az ügy miatt a Román Autónyilvántartó (RAR) leállította azon Volkswagenek esetében az azonossági könyvek kibocsátás, amelyeket Romániában adtak volna el. Az országban egyébként becslések szerint 100.000 olyan Volkswagen lehet, ami érintett a botrányban, azaz manipulált kibocsátási értékeket mutat, és nem kizárt, hogy ezeket visszahívja a gyártó. Tariceanu említette, hogy Belgium civil félként belép a Volkswagen elleni perbe, Spanyolország pedig minden manipulált autó után 1000 eurós bírságot készül kiszabni a gyártóra – és a román szenátusi vezető szerint ilyen lépéseken kellene elgondolkodnia Romániának is.

A RAR pár napja bejelentette, hogy ellenőrzi az eddig kiadott kibocsátási igazolásokat, ugyanakkor felkérte a Volkswagen romániai kirendeltségét, hogy adjon ki olyan listát, amelyből kiderül, milyen autóikba szereltek a károsanyag-kibocsátás detektálását manipuláló szoftvert.

A háttér

Mint ismeretes, a VW-botrány során arról van szó, hogy kiderült: a Volkswagen az USA-ban értékesített és NOx-csapdával ellátott autóinál olyan szoftvert használ, ami kizárólag próbapadi mérésnél teljesíti a törvényben előírt részecske-kibocsájtási határértékeket, a gyakorlatban már sokkal jobban szennyeznek, akár a megengedett korommennyiség negyvenszeresét bocsájtják ki. Az Environmental Protection Agency nyomozása során a VW képviselői elismerték, hogy szándékosan építettek be az autóba elrejtve olyan funkciót, amivel felismerték, hogy laboratóriumi mérésről van szó, és csak ilyenkor működik a légszennyezés-ellenőrző rendszer az előírás szerint. Az elmúlt hét év során mintegy 482 ezer autónál csalt szándékosan a Volkswagen konszern: Jetta, Beetle, Golf, Passat és Audi A3-asok érintettek. Első körben visszahívást rendelnek el és kijavítják a szoftvert, második körben pedig a hatóságok döntenek majd a büntetés mértékéről, ami a törvény szerint autónként legfeljebb 37 500 dollár lehet. Az biztosnak látszik, hogy nem fogják a maximálisan kiszabható 18 milliárd dolláros büntetést alkalmazni, de a jogsértés mérete és hosszú időtartama miatt a Hyundai-Kia fogyasztásmérés-manipulálásért kiszabott 300 millió dolláros büntetésének többszörösét valószínűsítik elemzők. A West Virginia Egyetem kutatói fedezték fel a csalást, amelyre aztán a hivatal figyelmét is felhívták. Ezt követően merült fel, hogy Európába is lehetnek érintett autók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!