ERDON Helyi hírek

2015.10.14. 16:23

Különleges, látomásszerű művek

Berlioz Fantasztikus szimfóniája is elhangzik majd a Nagyváradi Filharmónia csütörtök esti hangversenyén, s egyéb különlegességek is lesznek, tudtuk meg a szerdai sajtótájékoztatón.

Berlioz Fantasztikus szimfóniája is elhangzik majd a Nagyváradi Filharmónia csütörtök esti hangversenyén, s egyéb különlegességek is lesznek, tudtuk meg a szerdai sajtótájékoztatón.

Egzaltált, érzékeny zene Hector Berlioz Fantasztikus szimfóniája, mely egy szerelmes művész életéről, ópium által okozott álomszerű látomásairól, képzeletbeli kalandjairól szól – mondta el Romeo Rîmbu karmester a tegnapi sajtótájékoztatón. A négytételes szimfónia egy reprezentatív, úgynevezett programzenei alkotás, különlegessége a rögeszmésen vissza-visszatérő vezérmotívum, ami mindig új hangulatot, érzelmet kelt a hallgatókban. A zenemű egy szerelmes fiatal művész álomszerű látomásairól, képzeletbéli kalandjairól szól, s a szeretett nőt jelképező dallam leit-motívumként kíséri végig a szimfóniát.

Hasonlóságok

A négy tétel: Álmok, szenvedélyek; Bál; Jelenet a mezőn; Menet a vesztőhelyre; Boszorkányszombat. Az utolsó tétel során a művész látomása az, hogy részt vesz saját temetésén, s a gyászmisén hangzik el a Dies irae (Utolsó ítélet), egy XII. századi himnusz alapján megírt dallam. Romeo Rîmbu azt is elmondta:

a rögeszmévé váló szerelem Berlioz életében is jelen volt. Végül feleségül vette azt az ír színésznőt, aki szenvedélye tárgyává vált, ő viszont távolról sem bizonyult olyan ideálisnak, mint amilyennek gondolta.

A holnap esti hangverseny vendégművésze Florin Ionescu-Galaţi bukaresti születésű hegedűművész, számos szakmai elismerés birtokosa. Mint elmondta, a hangverseny első műve, Pergolesi B-dúr hegedűversenye némileg hasonlít Vivaldi Négy évszak című művéhez, Tartini Ördogtrilla című műve pedig a szerző egyik leghíresebb műve, mely a legenda szerint egy álom nyomán született, mely arról szólt, hogy a szerzőt elviszi a sátán.

Tódor Albert, a Nagyváradi filharmónia igazgatója ismertette: pénteken 10.30-tól és 12 órától leckekoncertek lesznek, 15 óra körül pedig egy villámcsődület zajlik majd a Lótusz Bevásárlóközpontban, a filharmónia tagjainak részvételével. Jövő szerdán19 órától a Nagyváradi Egyetem zeneszakos hallgatói lépnek fel Fekete Erzsébet tanárnő vezetésével, pénteken és vasárnap pedig szintén 19 órától Mozart Varázsfuvola című operája hangzik majd el, az Operakademy 2015 projekten belül, a színházban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!