ERDON Helyi hírek

2015.10.08. 11:54

Közvita a váradi fakivágásokról

Bár kevesen vettek részt, viharosan zajlott a nagyváradi fakivágást szabályozó tervezet kapcsán szervezett szerdai közvita. A természetvédők szerint sok a szabálytalan fakivágás.

Bár kevesen vettek részt, viharosan zajlott a nagyváradi fakivágást szabályozó tervezet kapcsán szervezett szerdai közvita. A természetvédők szerint sok a szabálytalan fakivágás.

Az új szabályzat kidolgozását az uniós előírásokhoz való alkalmazkodás tette szükségessé, s lényegében szigorúbb, mint a korábbi – tudtuk meg a tegnapi közvita előtt Mircea Stejerantól, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közszolgálati igazgatóságának vezetőjétől. Míg ezidáig egyetlen intézmény jóváhagyására volt szükség a fák kivágásakor, a szabályzat életbelépését követően a mezőgazdasági igazgatóságnak, a környezetvédelmi hivatalnak, valamint az erdőkerületnek is rá kell bólintania. Fakivágásokat csak a RER Ecologic Service, illetve az Elecbrans cég hajthat végre, melyek erre vonatkozóan három éves szerződést kötöttek a polgármesteri hivatallal. A szerdai közvitán a polgármesteri hivatal és a két cég képviselői mellett az erdészeti igazgatóság, a mezőgazdasági igazgatóság, a környezetvédelmi ügynökség, továbbá a helyi rendőrség képviseltette magát.

„Szomorú precedensek”

Csupán néhány váradi lakos jött el a közvitára, ők viszont igen aktívak voltak. Mindannyian a környezetvédők szempontjából közelítették meg a kérdést, s egyikük, Valeriu Leucuţa fényképekkel támasztotta alá a szerintük törvénytelen fakivágásokat.

Először Florin Budea tette szóvá: néhány évvel ezelőtt a civil szervezeteknek is volt képviselőjük abban a bizottságban, mely a fák kivágásáról döntött, mostanra viszont ez megszűnt. „Zavarta önöket valamiben a civil szféra? A mi véleményünk nem számít? ” - tette fel a kérdést. Mircea Stejeran kifejtette, hogy ha eddig egy intézmény jóváhagyására volt szükség, mostantól három jóváhagyás kell a fák kivágásához, Florin Budea pedig válaszképp „szomorú precedenseket” említett, szerinte az utóbbi években valósággal megtizedelték a város fáit, a civil szervezetek álláspontjának figyelembevétele nélkül. Frenţiu Cristian azt tette szóvá, hogy külföldön mindenütt fásítás zajlik, egyedül csak Váradon „vágnak és vágnak folyamatosan”.

Csonkítás?

Kevéssel később egy másik váradi környezetvédő képekkel bizonyította be, hogy korántsem csak kiszáradt fákat vágnak ki Váradon. Mint kifejtette, az, amit Váradon fanyírás címszó alatt végeznek, nem más, mint csonkítás, melynek nyomán a fákat kórokozók támadják meg, s pár éven belül olyan állapotba kerülnek, hogy indokolt lesz a kivágásuk. Akik ezt végzik „az állam pénzén garázdálkodó bűnöző-csapatok ”, hangzott el. Fényképeket is mutatott, mint mondta, például a a Continental szálló mellett egész fasorokat ítéltek halálra faápolás címszó alatt, akárcsak az Apostol Andrei utcán, s városszerte egyik napról a másikra zöldellő, egészséges fák tűnnek el. Ezenkívül, mint kifejtette, vannak olyan fajták – például a platán – melyet egyáltalán nem lenne szabad nyírni. Mint hozzátette, teljesen természetes, hogy vihar esetén fák dőlnek ki, s ez nem jelenti azt, hogy minden fát ki kell vágni. A Kálvária-domb pedig „kész vicc”, mivel teljesen kopárrá tették.

Elhagyta a termet

Parázs vita kezdődött a városháza képviselői és a lakosok között, egy adott pillanatban Emil Benţan, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának aligazgatója idegességében el is hagyta a helyszínt. Mircea Stejeran viszont megőrizte a nyugalmát, s építő jellegű párbeszédet kezdeményezett, így végül a környezetvédők konkrét módosító javaslatokat fogalmaztak meg és terjesztettek elő. Ezek egyike, hogy konzultatív bizottság alakuljon, melyben a civil szervezetek is képviseltetik magukat. A mintegy két órás közvita békés hangulatban zárult.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!