ERDON Helyi hírek

2015.10.26. 13:18

Ítélet az állatorvos ellen

Igaz nem végleges, de ítélet született a Grivei kutyamenhely volt állatorvosa és vezetője ügyében. A két személy az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód miatt kellett bíróság elé álljon.

Igaz nem végleges, de ítélet született a Grivei kutyamenhely volt állatorvosa és vezetője ügyében. A két személy az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód miatt kellett bíróság elé álljon.

Három év után ítélet született a Grivei kutyamenhely volt állatorvosa Cosmin Şimonca és volt vezetője Florentin Anton ügyében. Şimoncát hét hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték és nem gyakorolhatja tovább hivatását, Florentin Anton pedig hat hónap felfüggesztett börtönt kapott. Az ítélet nem végleges. Az állatbarátok és civil szervezetek tiltakozása ellenére a Nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat 2012 októberében vette át a váradi Coriolan Hora utcai kutyamenhelyet az SOS Dogs Alapítványtól. Egy hónappal később a Happy Dogs and Other Animals elnevezésű szervezet a Facebookra posztolt fotókkal hívta fel a közvélemény figyelmét az ebekkel szembeni kegyetlen bánásmódra, és hivatalos lépést is tettek az ügyben: ügyészségi vizsgálatot kértek annak kiderítésére, hogy mi folyik a Grivei kutyamenhelyen. Nyomozás az ügyben 2012 decemberében indult és 2013 augusztusában ért véget, a vádirat szerint súlyos szabálytalanságok történtek a menhelyen.

Vádak

A legsúlyosabb vád Şimonca ellen az volt, hogy annak ellenére, hogy a kutyákat intravénás injekciókkal kellett volna elaltatni, a Grivei kutyái szívbe kaptak magnézium-szulfát injekciót, amely bénulást és hosszú fájdalmas szenvedést okozott az állatoknál. Továbbá az állatorvos nem választotta szét a rühes kutyákat a többitől, vagy a nősténykutyákat kölykeikkel a többi ebtől, e mellett nem kezelte vagy nem altatta el a beteg, elütött, öreg kutyákat. Egy ott dolgozó vallomása szerint a haldokló kutyákat nem altatták el, hanem bedobták őket a hűtőkamrába, ahol a kimúlt kutyatetemeket tárolták. Az állatorvos tagadta a vádakat, kijelentette, hogy nem tudta, hogy a magnézium-szulfát használata tilos, ő azt használta, ami volt. Az állatorvossal egyetemben a menhely volt adminisztrátora Florentin Anton ellen is vádat emeltek, amiért hagyta elfajulni a dolgokat. Múlt hét szerdán ítélet született az ügyben, az ítélethirdetésen számos állatbarát is jelen volt. Az állatorvos hét hónap börtönbüntetést kapott hivatali visszaélés, állatokkal szembeni kegyetlenség miatt, továbbá nem gyakorolhatja többé hivatását, a volt adminisztrátor pedig hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott két és fél év próbaidővel, ez idő alatt semmilyen köztisztséget nem tölthet be. Az ítélet nem végleges, az állatorvos ügyvédje fellebbezést nyújtott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!