ERDON Helyi hírek

2015.10.06. 13:40

Hivatalosan is elindult a II. Fux Feszt

Október 6-án, kedden délben tartották meg a II. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának hivatalos megnyitóját, amelyet a Cseresznyevirág című bábelőadás követett.

Október 6-án, kedden délben tartották meg a II. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának hivatalos megnyitóját, amelyet a Cseresznyevirág című bábelőadás követett.

Az október 5–10. között zajló II. Fux Feszt hivatalos megnyitóját október 6-án, kedden délben tartották meg a váradi Árkádia Bábszínházban. A megjelenteket Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója köszöntötte, majd Czvikker Katalin a Szigligeti Színház főigazgatója nyitotta meg hivatalosan is a II. Fux Fesztivált. Mint elmondta amikor ezelőtt két évvel elhatározták, hogy megszervezik a fesztivált, fontos volt az, hogy egy olyan struktúrát hozzanak létre, ami önmagához képest, és az erdélyi magyar hivatásos bábjátszáshoz képest is fejlődni tudjon. Ezért az idei fesztivál szervezésekor figyelembe vették az erdélyi magyar hivatásos bábtársulatok részéről érkezett igényeket, észrevételeket, amelyet a II. Fux Fesztiválba beépítettek. Egy ilyen változtatás, hogy idén a versenyprogram mellett versenyen kívüli program is van. Újdonság az is, hogy idén a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos hallgatói is bekapcsolódnak a fesztiválba, tőlük három előadást láthatunk. Czvikker Katalin hozzátette, hogy a fesztivál bemutatkozási lehetőséget nyújt a hivatásos bábtársulatok számára, jobban megismerkedhetnek egymással és a bábszakos növendékekkel, akiket a későbbiekben alkalmazhatnak. Huszár István váradi alpolgármester köszöntő beszédében kiemelte, hogy a rendezvénysorozat a bizonyítéka annak, hogy a nagyváradi magyar kultúra ismét teret kap a gyermek, a tánc és a kulturális rendezvények számára is. „Erre a legjobb bizonyíték az amit a Szigligeti Társulat, a Lilliput Társulat és a Nagyváradi Táncegyüttes tesz a váradi magyarságért, és nem csak, hiszen hírünket a nagyvilágba is elviszik” – hangzott el.

Versenydarab

Végezetül Botházy-Daróczi Réka bemutatta a fesztivál szakmai, pedagógia és gyermek zsűrijét is. A II. Fux Feszt szakmai zsűrijének tagjai Kozsik Ildikó bábszínész, teatrológus, Zsigmond Andrea kritikus, Sardar Tagirovsky rendező, színész, bábszínész és Horányi László színész lesznek. A pedagógus zsűrit Farkas Tünde, az Orsolya óvoda igazgatója, Veszprémi Emőke tanítónő és Pető Csilla tanfelügyelő alkotják majd. A gyermek zsűri pedig egy 8 és 11 éves gyermekből és egy 16 éves fiatalból áll. A hivatalos megnyitót követően a versenyprogram második darabját, a Cseresznyevirág című előadást tekintették meg a jelenlevők. A bábelőadást, melyet japán népmesék alapján Kaszás Villő írt, a szatmárnémeti Brighella Bábszínház vitt színpadra Rumi László rendezésében és látványterve alapján. A Szokolay Dongó Balázs zenéjével aláfestett bábelőadásban Bandura Tibor, Nagy Anikó, Tóth Páll Miklós, Nagy Tamás, Bandura Emese szerepeltek Bodor Judit és Szász Zsolt bábtervezők által fából faragott bunraku bábokkal. A keleti zene, a bábok és a díszletek által a japán népmesék világába kalauzoló előadás Hanako, a cseresznyevirágból született lány történetét meséli el, aki csak úgy mentheti meg faluját, ha odaadja magát a Majomképű Démonnak. A démon legyőzésével többen is megpróbálkoznak, de azt csak egy tiszta lelkű és igaz szívű győzheti le.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!