ERDON Helyi hírek

2015.10.28. 13:58

Hivatalosan is átadták a EU-s kerékpárutat

Szerdán a borsi vámnál tartott avatási ceremóniával hivatalosan is lezárult az az EU-s finanszírozású projekt, melynek célja egy kerékpárút kiépítése volt Berettyóújfalu és Várad között. Az ünnepségen jelen volt Tasó László magyarországi szakállamtitkár is.

Szerdán a borsi vámnál tartott avatási ceremóniával hivatalosan is lezárult az az EU-s finanszírozású projekt, melynek célja egy kerékpárút kiépítése volt Berettyóújfalu és Várad között. Az ünnepségen jelen volt Tasó László magyarországi szakállamtitkár is.

Nehéz szülés volt, de végül megszületett a közös gyermek,  hangsúlyozták a felszólalók – vagyis Muraközi István berettyóújfalui polgármester, dr. Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő, Mircea Mălan váradi alpolgármester, és Tasó László magyarországi közlekedéspolitikáért felelős államtitkár – közül többen is a szerda délben zajlott szalagátvágási ceremónia előtt. Ötlet szintjén ugyanis még 2008-ban merült fel kerékpárút kiépítése, mely projekt vezető partnere végül Berettyóújfalu város önkormányzata lett, partnerként pedig Nagyvárad és Bors polgármesteri hivatala, illetve Ártánd, Mezőpeterd és Biharkeresztes önkormányzata szállt be. Öt éve pályáztak az Európai Uniónál, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, a kivitelezés kezdetének és befejezésének időpontjai pedig 2011. december 1-je és 2015. október 31-e. Az érintettek 6,2 millió eurós összköltségvetésből gazdálkodtak (a váradi önrész több mint 25 ezer eurót tett ki), melyből az Európai Regionális Fejlesztési Alapból nyújtott támogatás értéke 5,3 millió euró.

A konkrét cél környezetbarát és biztonságos közlekedési hálózat megteremtése volt Berettyóújfalu és Várad közt, folytonos, tehát megszakítás nélküli bicikliútvonal létesítése a két város között, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése és a közlekedésbiztonság javítása, valamint a határon átívelő kapcsolatok megszilárdítása, az átfogó szándékok közt pedig az érintett helységek versenyképességének növelése szerepelt a lakosság egészségi színvonalának emelése, és a motoros közlekedési eszközök okozta környezetszennyezés mértékének csökkenése által. A projekt eredményeként összesen 35.020 méter hosszú kerékpárút épült Magyarországon a 42-es számú megyei út mentén, illetve Romániában az E60-as országút mentén a Berettyóújfalu-Mezőpeterd-Biharkeresztes-Ártánd-Bors-Nagyvárad útvonalon. Román oldalon a kerékpárút hossza közel 14 kilométer. A felsoroltaknak köszönhetően bővült a határon átnyúló hozzáférhetőség 240 ezer ember számára, kedvezményezettként körülbelül 50 ezer személy tudja használni a közös infrastruktúrát.

Váradi kerékpárutak

Végül azonban projektnek köszönhetően összesen közel 47 kilométernyi kerékpárút létesült, ugyanis Váradon a megtakarított pénzösszegből sikerült még két szakaszt kiépíteni. Az első, 5740 méter hosszú szakasz három részből tevődik össze (Szováta-híd- Oneştilor utca- Măgurei utca- Aradi út- Padişului utca- Pece jobb partja- Făgăraşului utca- Abatorului utcai kereszteződés; Făgăraşului utca- Feldioarei utca; Erkel Ferenc utca- Prieteniei utca- Pece utca- Depozitului utca- körgyűrű), a második 5880 méter hosszú pedig hatból (Podului utca – Ştefan cel Mare út– Lacul Roșu utca– Olaszi park – Dacia sugárút – Decebal sugárút egészen a Sebes-Körös partjáig; Barcăului és Oneştilor utcák kereszteződése- Lipovei utca; Fő utca- Petőfi-park- standion strand- Bunyitay-liget- Magheru sugárút; Averescu út- Dragoş Vodă utca- szilvás melletti híd; Rhédey-kert- könyvtár- Pece-part- O. Densuşianu utca). Sajnos azonban több helyen is a kerékpárút létesítését úgy oldották meg, hogy csupán jeleket festettek a járdákra úgy, hogy a gyalogosoknak nem jut hely.

Autópálya a határig

Tasó László magyarországi közlekedéspolitikáért felelős államtitkár bejelentette: a kerékpárút átadása csupán első lépés a két ország közötti közúti infrastruktúra fejlesztésében, hiszen júniusban átadták az M43-as gyorsforgalmi utat, és jövőre indul, s várhatóan 2018-ban befejeződik az M35-ös autópálya azon szakaszának építése, mely Debrecent köti majd össze Berettyóújfaluval, úgy hogy utóbbi településen rácsatlakozik az M4-esre, így szinte a határtól egészen Budapestig autópályán lehet majd menni. Emellett korszerűsíteni fogják a Püspökladány- Ártánd vasútvonalat is.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!