ERDON Helyi hírek

2015.10.06. 18:59

Elismerés szakmai nagyságukért

Olyan nyugdíjas pedagógusokat díjaztak az Őfelsége, a Nevelő című rendezvényen, akik különleges eredményeket értek el, akiknek életpályája, hozzáállása példaértékű számunkra is.

Olyan nyugdíjas pedagógusokat díjaztak az Őfelsége, a Nevelő című rendezvényen, akik különleges eredményeket értek el, akiknek életpályája, hozzáállása példaértékű számunkra is.

A Nevelés Világnapja alkalmából, a váradi Continental szálló termében zajló hétfő délutáni ünnepélyes rendezvényt harmadik alkalommal szervezte meg a Bihar Megyei Pedagógusok Háza. Carmen Bodiu igazgató köszöntötte a megyei intézmény munkatársait, továbbá a meghívottakat – köztük Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettest, illetve a kissé később érkező Novac-Iuhas Alin Florin főtanfelügyelőt - majd ünnepélyesen, zenei aláfestés közepette szólt elismerően a pedagógusokról, akiknek életrajzát külön külön, kinagyított képekkel mutatták be a rendezvény során. Lucia Catarig, a Iosif Vulcan líceum nyugalmazott tanára, Oniţa Maria, a Mihai Eminescu főgimnázium nyugdíjas tanára, Dorel Tifor, az Emanuil Gojdu líceum nyugdíjas tanára, Gheorghe Nan nyugdíjas tanító és tanfelügyelő mellett Dr. Bartos-Elekes István, az Ady Endre líceum nyugdíjas fizikatanára is emlékplakettet kapott.

Életrajz

Dr. Bartos-Elekes István életrajzát Konrád Katalin, a Pedagógusok Házának munkatársa ismertette. A részletes méltatás során elhangzott, hogy 1968-ban végezte el a kolozsvári Babeş-Bolyai egyetem fizika tanszékének elektroradiofizika szakát, doktorátusát pedig ugyanott szerezte meg, 1987-ben. 1992-ben C++ informatikai tanfolyamot végzett el a Debreceni Egyetem által szervezett továbbképzésen, 2009-től pedig a Magyar Tudományos Akadémia külső munkatársa. Mottója az volt: kísérletek nélkül a fizika oktatás érthetetlen képletek gyűjteménye - ennek alapján tanította a fizikát mind a nagyváradi középiskolákban, mind Marokkóban, vagy a magyarországi Gábor Dénes intézet nagyváradi kirendeltségén. Részletek hangzottak el nagyszabású tudományos, kutatási tevékenységéről, szabadalmairól, s a számos elismerésről, mellyel munkáját díjazták nemcsak Romániában, de az Egyesült Államokban és Magyarországon is. Diákjai soha nem érezték úgy, hogy „az ő iskolájukban semmi nem történik”, mindig kísérletezett és őket is arra bátorította, hogy minél több kísérletet végezzenek. „Köszönjük a munkáját, a gyermekeket, akiket nevelt és jó útra vezetett” - mondta végül magyarul is a Pedagógusok Házának munkatársa.

„Müszi”

Miután átvette az emlékplakettet és a virágcsokrot, a fizikatanár megilletődötten szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, az MTV egykori reklámjának megfelelően mindig azt tartotta szem előtt, hogy az elvégzett munka legyen „müszi” - azaz minél közelebb a tökéletességhez. Visszaemlékezett tanáraira is, akik befolyással voltak rá, s akiknek köszönhetően tovább tanult és tudását tovább adta diákjainak.

Az ünnepség során Torjoc Silviu fizika szakos tanfelügyelő is elismerően szólt a díjazott pedagógusokról, s kiemelte Bartos-Elekes István szakmai nagyságát. Mint megjegyezte, évekkel ezelőtt helyhiány miatt megszűnt a nyugdíjas tanár fizikalaboratóriuma, műszereit, melyek értékével sokan nincsenek is tisztában, máshová kellett vinnie. Segítségre lenne szüksége, hogy ismét kapjon egy helyet e felszerelések számára, mondta a tanfelügyelő.

Az ünnepségen a Nagyváradi Művészeti Líceum, valamint a Gyermekpalota diákjai közreműködtek, s a rendezvény pezsgős koccintással ért véget.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!