ERDON Helyi hírek

2015.10.13. 12:47

Elbocsátások, törvénytelenségek

Bihar megye - Illegális alkalmazásokról s egyéb törvénytelenségekről tájékoztat többek között a Területi Munkaügyi Felügyelőség. Kollektív elbocsátásokról is kaptak értesítést az elmúlt hetek során.

Bihar megye - Illegális alkalmazásokról s egyéb törvénytelenségekről tájékoztat többek között a Területi Munkaügyi Felügyelőség. Kollektív elbocsátásokról is kaptak értesítést az elmúlt hetek során.Konfekcióipari, elektronikai és építészeti cégek helyeztek kilátásba kollektív elbocsátásokat decemberig a Bihar megyei Területi Munkaügyi Felügyelőséghez érkezett értesítések szerint, ez közel 470 munkavállalót érint majd, tudatja az intézmény lapunkhoz továbbított közleményében. Szeptember folyamán a Heti egy nap nevű kampány keretében az intézmény 132 munkaadót ellenőrzött, 65 munkaadót bírságolt meg, összesen 88 büntetést szabott ki, a bírságok összértéke 336 ezer lej. A kampány során húsz olyan munkaadót azonosítottak, aki feketén dolgoztatott, s 42 illegálisan dolgozó alkalmazottat, a nekik kirótt bírságok összértéke 240 ezer lej.

Illegalitások

Amellett, hogy a munkavállalási szerződéseket több esetben elmulasztották megkötni, bizonyos esetekben nem állították ki a szerződés felfüggesztésére vonatkozó iratokat, nem vették figyelembe a túlórákat, nem adták meg a fizetéseket, nem közölték a munkavállalókkal a belső szabályzatot, nem készítettek nyilvántartást a túlórákról, nem fizették ki a szabadságpénzt – hogy csak néhány említsünk a konstatált szabálytalanságok közül. A gabonafélék raktározásának és értékesítésének ellenőrzésére irányuló akciójuk során szeptember végéig 12 munkaadót ellenőriztek, 21 500 lej értékű bírságot szabtak ki és hat esetben figyelmeztettek. Itt is két feketén dolgoztató munkaadót azonosítottak, nekik összesen 20 ezer lej bírságot szabtak ki.

Év elejétől fogva 1009 olyan regisztert állítottak ki, mely a napszámosmunkát vállalók nyilvántartásához szükséges, szeptember folyamán 110 ilyen kérvénnyel fordultak hozzájuk. Ugyancsak szeptember folyamán elkoboztak egy állványt mely nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

Mindent összevetve az elmúlt hónap során 348 céget ellenőriztek, 357 bírságot szabtak ki, összesen 618 600 lej értékben, 29 feketén dolgoztató munkaadót és 64 illegálisan dolgozót azonosítottak (év eleje óta összesen 217 ilyen munkaadót és 672 feketén dolgozó munkást találtak).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!