ERDON Helyi hírek

2015.10.07. 09:52

Dimenziók és egy Bordó Sárkány a fesztiválon

A Nagyváradi Ősz-fesztivál keretében többször is fellépett a várban a debreceni/budapesti Bordó Sárkány Régizene Rend együttes. Szlama Lászlóval, az együttes egyik tagjával beszélgettünk.

A Nagyváradi Ősz-fesztivál keretében többször is fellépett a várban a debreceni/budapesti Bordó Sárkány Régizene Rend együttes. Szlama Lászlóval, az együttes egyik tagjával beszélgettünk.

- Visszatérő vendégei vagytok a Nagyváradi Ősz-fesztiválnak. Milyennek találjátok az itteni közönséget?

- Nagyváradon mindig nagy örömmel lépünk fel, mert itt egy olyan közösség él, illetve olyan közönségünk van, amely igazán értékeli a jó muzsikát. Áhítatos tekinteteket látunk minden egyes alkalommal, bár most egy kicsit kevesebben voltak, mint általában, de ettől függetlenül a lelkesedés semmit se csappant. Szeretünk tehát idejárni, bármikor szívesen jövünk, és elégedetten távozunk.

- Mennyire divatosak, népszerűek a hozzátok hasonló együttesek?

- Magyarországon elég kevés ilyen típusú együttes van. Ilyen felállásban, ahogy mi játszunk, talán egyedülállóak vagyunk a világon. Gondolok itt a hangszer-összeállításra, a saját fejlesztésű dobszettünkre, melyet sajnos ebben az évben nem tudtunk elhozni. Talán két, hozzánk hasonló zenekar van még Magyarországon, erdélyi, illetve romániai területen pedig említésre méltó az Ad-hoc, mely szintén ilyen középkori vonulaton nyomul. Azt kell mondanom, hogy Magyarországon még nem annyira népszerű az ilyen típusú zenélés, mint Erdélyben.

- Kinek az ötlete volt a zenekar alapítás?

- Dickmann Roland, a csapat vezetője a Hollóének Hungaricából kivált tag. Ő volt az, aki öt évvel ezelőtt elkezdett felnevelni úgymond egy saját zenekart, és megalapította a Bordó Sárkány Régizene Rendet, a saját elgondolása szerint úgy, ahogyan ő a legjobbnak látta. Úgy tűnik, hogy egy igen nagy sikerű zenekart sikerült összeverbuválnia, megfelelő emberekkel és dallamokkal, s azon vagyunk, hogy minél szélesebb körben elterjesszük ezt a fajta muzsikát is.

Névválasztás

- Miért éppen Bordó Sárkány?

- Hú, hát ez a Bordó Sárkány-név egy többdimenziós elnevezés. Ami mindenkinek eszébe jut, az maga a szín, mint bordó, és a sárkány, mint középkori figura. De ezen túl a bordónak van egy olyan jelentése is, mint a zenének az alaphangja. Például a dudának a bordósípjai is erről vannak elnevezve, amelyek a zene folyamatos basszushangját biztosítják. Ugyanilyen bordó, vagy más néven burdon hangzású a citera, a koboz, a ciszter. Ez a zenében a folyamatos basszushangot adó alap. Aztán a sárkányrend: tudomásom szerint a világ második legkorábbi lovagrendje, Luxemburgi Zsigmond alapította Magyarországon. Tehát mint középkori elem, és mint sárkányrend, illetve bordó régizene rend, több összetételes, többdimenziós név ez a Bordó Sárkány.

- Honnan inspirálódtok?

- Többféle forrásunk van. Legfontosabb források a kódexben levő dallamok, amelyek megtalálhatóak manapság rekonstruált változatokban is különböző kottakiadványokban. Ugyanakkor természetesen ma már nagyhatalom az internetes adatbázis, számos dallamot tudunk a netről előbányászni. Meg hát ma már kikerülhetetlen a youtube-felvételek áradata. Ha megtetszik egy dallam, akkor utána járunk, hogy mi is ez, aztán megnézzük az eredetét, majd a saját szájízünk szerint feldolgozzuk.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!