ERDON Helyi hírek

2015.10.26. 15:47

Csökkentenék a rezsiköltségeket

A rezsicsökkentés lehetőségeit vizsgálják az EMNP képviselői, ez lesz a választási kampányuk fő témája is, hangzott el egyebek mellett hétfői sajtótájékoztatón. A zöldhatár lezárását támogatják.

A rezsicsökkentés lehetőségeit vizsgálják az EMNP képviselői, ez lesz a választási kampányuk fő témája is, hangzott el egyebek mellett hétfői sajtótájékoztatón. A zöldhatár lezárását támogatják.

Harmincöt Bihar megyei településen – többek között Nagyváradon, Margittán, Szalontán, Érmihályfalván, Szalacson gyújtottak őrtüzet szombat este Székelyföld autonómiájáért, Székelyföldön 68 őrláng égett, összesen pedig kétszáz, tudatta Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke a tegnapi, nagyváradi sajtótájékoztatón. A néppárt álláspontja az, hangsúlyozta ki, hogy a székely önrendelkezés gazdasági többletet hozna Romániának és egyúttal növelné a stabilitást. Az őrtüzeket mindenütt szombat este háromnegyed hétkor gyújtották meg, Nagyváradon a TBC szanatórium környékén zajlott az esemény.

Ellenőriznék

A nemrég véget ért székelyföldi EMNP kongresszuson Szilágyi Zsolt felhívást intézett kollégáihoz, hogy tekintsék át, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre arra, hogy a vízdíj, illetve a szemételszállítás költségei csökkenjenek. Tekintettel arra, hogy Bukarestben kiderült, mesterségesen emelték a rezsiköltségeket, az EMNP elnöke valószínűnek tartja, hogy másutt az országban is hasonló helyzet áll fenn. „Hisszük, hogy sok erdélyi megyében ellenőrizhetjük, milyen módon alakítják ki ezeket az árakat, s azt szeretnének, ha ez lenne a választási kampányunk fő témája” - mondta Szilágyi Zsolt. Amint Csomortányi István, a párt Bihar megyei elnöke hozzátette, azokon a településeken, ahol a helyi tanácsosok nagy része RMDSZ-es, azt tapasztalta, hogy integrált szolgáltatások kialakítására törekednek, ami önmagában nem rossz, azzal a feltétellel, hogy az árak alacsonyak legyenek. A Bihar megyei elnök negatív példaként említette meg Érmihályfalvát, ahol – mint mondta – a polgármesteri hivatal hibája folytán a lakosok két szolgáltatónak fizetnek szemételszállítási díjat.

Információkat kértek

Bár a közérdekű információk nyilvánosságáról szóló 544 sz. törvénynek ellentmond, tizennyolc polgármesteri hivatal közül mindössze egy válaszolt arra a felkérésükre, hogy közöljék alkalmazottaik nevét, beosztását és feladatkörét, valamint a megkötött szerződésekre vonatkozó információkat, tudatta Csomortányi István. Nyári akciójukat most megismételték, jelenleg várják, hogy leteljen a tíz nap. Ezeket az információkat azt követően kérték, hogy a szóban forgó települések néppárti tanácsosai az utóbbi évek során mindig visszautasításba ütköztek, amikor ezeket firtatták. Céljuk mindezzel az, hogy egy honlapon tegyék közzé az adatokat, hogy az adófizetők ellenőrizhessék, hogyan használják fel a pénzüket.

A migránsok kérdésével kapcsolatban Szilágyi Zsolt kifejtette: álláspontjuk az, hogy Románia zárja le a román-szerb zöldhatárt, örvendetes, hogy az uniós csúcstalálkozón három balkáni ország – Románia, Bulgária és Szerbia - ugyanazt az álláspontot képviselte, akárcsak a visegrádi országok. „Európa határa ott van, ahol a menekültek megállnak” - jelentette ki az EMNP elnöke. Bizonyítást nyert, hogy a kemény magyarországi intézkedések jelentik valójában a megoldást, tette hozzá, a kvótákról kiderült, hogy nem jelentenek megoldást, Romániának be kell bizonyítania, hogy képes megvédenie Európa határait.

Támogatják

Célkitűzéseikkel kapcsolatban, kérdésre válaszolva Szilágyi Zsolt elmondta: egyrészt a magyar közösséget szeretnék minél jobban képviselni, másrészt szövetkeznének azokkal a területi erőkkel, amelyeknek fontosak ennek a régiónak az érdekei. Azokon a településeken, ahol a magyar lakosok száma elegendő, alternatív választási listával állnak elő, ott pedig, ahol kevesen vannak, igyekeznek megtartani képviselőik számát az önkormányzatban.

Mivel a marosvásárhelyi magyar-magyar polgármesterjelölt előválasztás eredménye arra mutatott rá, hogy a választók 40%-a nem az RMDSZ-re voksolt, Szilágyi Zsolt felvette a kapcsolatot Kelemen Hunor RMDSZ elnökkel és felvetette egy egyezmény lehetőségét, azonban ők végül nem írták alá. Ettől függetlenül, az EMNP betartja szavát és támogatni fogja azt a polgármester jelöltet, aki a megnyerte az előválasztásokat, mondta Szilágyi Zsolt. Célkitűzésük, hogy a korrupció eltűnjön, folytatják a korrupcióellenes politikájukat, az RMDSZ-politikusok korrupciós ügyeivel szemben nulla a toleranciájuk, fejtette ki Szilágyi Zsolt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!