ERDON Helyi hírek

2015.10.11. 12:33

Beszámoló egy rendhagyó nászútról

Nagyvárad - Zárug Zita és Harkány Árpád szeptemberben érkezett meg 1550 napos, földkörüli nászútjáról, s a pár pénteken, a Bodega kávézóban számolt be élményeiről. A beszámolót vetítés kísérte.

Nagyvárad - Zárug Zita és Harkány Árpád szeptemberben érkezett meg 1550 napos, földkörüli nászútjáról, s a pár pénteken, a Bodega kávézóban számolt be élményeiről. A beszámolót vetítés kísérte.

2011 júniusában házasodtak össze, s kevéssel később útnak indultak fekvőkerékpáron. Három hónapot töltöttek Ázsiában, Új Zélandon fél évet időztek, voltak Hawaiiban, San Franciscóban, Amerikában, az Alpokon keresztül érkeztek Párizsba. Negyvenhat országot jártak meg, tizenegy defektet kaptak, naponta fejenként körülbelül 3500 forintból gazdálkodtak.

Anyagiak

Mindketten Magyarországon élnek, Zárug Zita pedagógus, Harkányi Árpád pedig informatikus, s az utóbbi években összespóroltak egy középkategóriás autóra való összeget – ők viszont inkább az utat választották. De ez a pénz nem lett volna elegendő, jövedelmeiket a sajtóban megjelenő úti beszámolókkal és fotókkal egészítették ki, de például Új Zélandban dolgoztak is. Volt, amikor nem tudták, miből is fogják folytatni útjukat az eltervezett módon – de végül mindig találtak megoldást. Mindketten nagy világjárók, mégis azt vallják: a legnehezebb a biztosnak tűnő élettér, a komfortzóna hátrahagyása, kimenni az ismeretlenbe. Az útnál magánál ugyan sokkalta nehezebb elindulni, de az első lépések után már minden gördülékenyebbnek tűnik – mondta Zárug Zita.

Élmények

Felváltva mesélték el élményeiket, melyeket beszédes fotók egészítettek ki. A kávézóban összegyűlt hallgatóság tudomást szerezhetett arról, milyen volt az indiai Színek Fesztiválja, vagy a bangladesi tömeg, vagy a laoszi a csoportos ima, ahol a résztvevők zsinegekkel voltak egymáshoz kötözve. Vietnamban mészkőtornyok között kajakoztak, s Banglades után élvezetesnek tűnt Ausztrália nyugalma, ahol nyolc napig nem volt senki és semmi, „csak mi és a táj”. A beszámoló során szó esett érdekes ételekről, italokról – például a vietnami kígyówhiskyről, a kambodzsai chilis csótányról és a helyiek által fogyasztott légylárvákról. Az olykor különös állatvilágról is beszámoltak – láttak például tarantellát, dromedárt, „behajló fejű” rákot, fehér tigrist, pumát, kengurut, tengeri sünt, leguánt, de veszekedő fókákat is.

Ausztráliában különleges ennivalókat kukáztak – a magyarázat az, hogy az ottani üzletek rengeteg, még jó árut dobnak ki, mivel hamarosan lejár a szavatosságuk. Megtapasztalták a teherániak és az irániak barátságosságát és vendégszeretetét is.

Jószerencse

Többféle betegségen estek át - voltak rühesek, Dengue-lázasok, Harkány Árpádnak volt egy veseköve is Nepálban, de mindeközben úgy tűnt, hogy a Jóisten egyengeti lépéseiket, s minden nehézség ellenére szerencsésen tudták folytatni útjukat. A két részből álló előadás után a a két fiatal elbeszélgetett a jelenlévőkkel, válaszoltak a kérdésekre, tanácsot adtak azoknak, akik hasonló kalandot fontolgatnak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!