ERDON Helyi hírek

2015.10.17. 16:03

A fair play jegyében startolt el az I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia

Szombat reggel ünnepi megnyitóval, hagyományteremtés céljából vette kezdetét Kolozsváron az első Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia, amelyen 22 erdélyi magyar iskola félezer diákja mérkőzik meg egymással. A fiatalok a röplabda, a kézilabda, az atlétika, a futball és a kosárlabda sportágakban mérhetik össze tudásukat október 16–19. között.

Szombat reggel ünnepi megnyitóval, hagyományteremtés céljából vette kezdetét Kolozsváron az első Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia, amelyen 22 erdélyi magyar iskola félezer diákja mérkőzik meg egymással. A fiatalok a röplabda, a kézilabda, az atlétika, a futball és a kosárlabda sportágakban mérhetik össze tudásukat október 16–19. között.

A hétvégi esemény a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT) közös szervezésében jön létre, a Kolozsvár 2015 - Európa Ifjúsági Fővárosa projekt keretében. A torna fővédnöke a kolozsvári származású Károlyi Béla, az Amerikai Egyesült Államok nemzeti tornacsapatának vezetője.

Horváth Anna alpolgármester és Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke házigazdákként köszöntötték a sportolimpiás diákokat. Az alpolgármester üdvözlőbeszédében Szent-Györgyi Albert gondolatait idézte: a sport a társadalom kicsinyített mása, az életért folytatott küzdelem szimbóluma, amely az összetartásra, az egyéni érdek alárendelésére és a tisztességes küzdelemre ösztönöz. „Ezek jegyében nem lehetett jobb időben és helyen megszervezni a tornát, hiszen Kolozsvár 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa. Mi azt tűztük ki célul, hogy az ifjúságot arra sarkalljuk, a mozgalmi életet minél intenzívebben éljék meg, kedvet kapjanak a közéleti tevékenységre, a csapatban való gondolkodásra” – fogalmazott Horváth Anna. Vákár István rámutatott: az olimpia mindig is az a hely volt, ahol az éppen nem a legjobban teljesíteni tudó játékos, csapat félretette büszkeségét, megtapsolta a nyertest, gratulált neki. „Azt kívánom, ennek a sportszellemnek a tudatában mérkőzzetek meg a hétvégén, és igazi sportemberekként éljetek a továbbiakban is” – tette hozzá a megyei tanács alelnöke.

„Az RMDSZ az érdekképviseleten, a politikai szerepvállaláson túl mindig is hangsúlyosan foglalkozott társadalmi kérdésekkel. Tíz évvel ezelőtt, az első Erdély Kupa szervezésekor célul tűztük ki az erdélyi magyar gyermekek egészséges életmódra való nevelését, a sport népszerűsítését. Ezen értékek mentén szerveztük meg idén először a sportolimpiát” – szólalt fel a Szövetség nevében a programokért felelős ügyvezető alelnök, Bodor László. Kiemelte: az erdélyi magyar társadalom nemcsak ma fontos, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezéseivel tesz azért, hogy a következő generáció egy egészséges társadalomba szülessen bele. „Az olimpia szellemében, a fair play jegyében nyitjuk meg tehát az I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát” – összegzett.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének közép-erdélyi alelnöke, Virág Erzsébet a torna partnerszervezetének nevében köszönetet mondott a szervezőknek elszánt munkájukért, továbbá azt kívánta a fiataloknak, hogy olyan tornatanáraik legyenek, akik inspirálóan hatnak tevékenységeikre, önmaguk felülmúlására, határaik kitolására ösztönzik őket.

Grabán Zsolt főszervező hangsúlyozta, a sportolimpia megszervezésére nagy igény mutatkozott, hiszen az évek alatt sikeresen futó Erdély Kupa keretei szűkösnek bizonyultak a megnövekvő érdeklődésnek hála.

,,Fontos, hogy teret engedjünk fiataljainknak ahhoz, hogy megkedveljék és megtanulják a sport szeretetét, ebben bátorítanunk és támogatnunk kell őket. Köszönöm, hogy a szülők, iskolaigazgatók, tanárok és a szakmabeliek ebben mind partnereink voltak” – fogalmazott a főszervező.

A torna programja a következő linken érhető el: http://sportolimpia.ro/programnaptar/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!