ERDON Helyi hírek

2015.10.14. 16:15

7. Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválja

2015.-ben, október 16.-25.-e között hetedik alkalommal szervezi meg a Városi Kultúráért Európai Alapítvány a Comedy Cluj Nemzetközi Fesztivált, a Banca Transilvania és a Nemzeti Filmtanács támogatásával.

2015.-ben, október 16.-25.-e között hetedik alkalommal szervezi meg a Városi Kultúráért Európai Alapítvány a Comedy Cluj Nemzetközi Fesztivált, a Banca Transilvania és a Nemzeti Filmtanács támogatásával.

Az idei fesztivál nyitógálájára október 16.-án 19 órától kerül sor a Florin Piersic moziban. A fesztivál nyitófilmje a Tony McNamara által rendezett Ashby című produkció, amelyet idén mutattak be a Tiberica-i Filmfesztiválon, forgatókönyvét az Osztrák Forgatókönyvírók Egyesülete az idei legjobbak között jegyzi. A Comedy Cluj megnyitóját megelőző sajtótájékoztatót Horaţiu Dan, fesztiváligazgató és Bogdan Beşliu tartották. Horaţiu Dan elmondta, hogy közel 200 filmet választottak ki az idei fesztiválra. A kiválasztott produkciók 50%-a független alkotások, melyeket nem közpénzből vagy nagy cégek támogatásával valósítottak meg. A válogatás igényességét bizonyítja, hogy a filmek az Egyesült Államoktól Malajziáig és Dél-Afrikáig, a világ minden tájáról származnak, jelezve a szervezők elkötelezettségét az iránt, hogy a humor minél változatosabb, kultúrákon átívelő formáit mutassák be a filmet szerető közönségnek. Intelligens alkotásokat tekinthet meg a néző, amelyek további elemzésre, tovább gondolásra késztetik a nagyérdeműt.

A seregszemle színhelyei

A Comedy Cluj idei előadásai a már megszokott helyszínek mellett, mint a Florin Piersic mozi, a Győzelem mozi valamint a TIFF Ház, és olyan új helyszíneken is láthatóak lesznek, mint a Iulius Mall-ban illetve a Polus Centerben található Cinema City multiplexek vetítőtermeiben, és a „Studio 26” termében.

A Comedy Trófeáért versenyző filmek

Nyolc film nyolc országból – Malajzia, Magyarország, Lengyelország, Franciaország, Ausztrália, Spanyolország, Bulgária és Nagy Britannia alkotásai mérettetik meg az idén a Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztivál, a Comedy Cluj díjaiért. A malajziai „Akik megmentik a világot” 2014-es Seng Tat Liew által rendezett film több fesztiválon is szerepelt. Magyarországról a Reisz Gábor rendezte „VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan”- című komédia, a francia Jérôme Enrico filmje, a „Cerise” (2015) is versenyben van az idei fesztiválon. Lengyelországot „A Polgár” című film képviseli, Jerzy Stuhr rendezésében. Az ausztrál Ben Chessell első filmjének, a „Mestersége szélhámos” európai ősbemutatóját láthatja a közönség. Spanyolországból Álvaro Fernández Armero vígjátéka kerül vetítésre. Konstantin Burov bulgár rendező filmje, a „Méreg egereknek” már elnyerte a legjobb operatőr díjat a Dél- Kelet Európai Filmfesztiválon, most Kolozsváron is láthatja a nagyérdemű. Nagy-Britanniából John Boorman filmje „A hazáért és a királynőért” című film vesz részt a versenybe.

A zsűri tagjai

A zsűri tagjai: Allegra Huston, író, forgatókönyv-író, Kate O’Toole, az egyik legismertebb ír színésznő, James B. Evans, filmkritikus, Neil Young, újságíró, valamint Dorian Boguţă színész, a fiatal nemzedék egyik legelismertebb tagja. A rövidfilmek zsűrijének tagjai: Molnár Levente színész, Rodica Lazăr és Meda Victor.

Szakmai műhelyek

A fesztivál szakmai kiegészítőjeként műhely-tevékenységet is szerveznek, többek között filmgyártás, filmes események, kommunikáció és PR, többnyelvűség a filmben és a színházban, témakörökben. A műhelygyakorlatok alkalmával beszélgethetünk Molnár Levente (Kecske) színésszel, aki a filmbeli és a színházi többnyelvűség áthidalásáról fog értekezni, amelyre a komédia, bohózati játék kiváló teret ad.

Filmes szekciók és színházi produkciók

Érdemes figyelemmel követni a különböző filmes szekciókat is, mint az Európa szekció, a Word Panorama szekció valamint a Focus Izland és Írország szekció, amelyek külön csemegékkel szolgálnak a filmrajongóknak.

A filmek mellett a szervezők idén nagy hangsúlyt fektetnek a színházi előadásokra is, ezzel is jelezve a fesztivál egy újabb irányát. A színházrajongók négy vígjátékot láthatnak, a Román Nemzeti Színház nagytermében. Megtekinthető „Ványa és Szonya és Mása és Spike” című darab (r. Horia Suru) és a Gabriela Dumitru rendezésében, egy Alfred Hitchcock filmjéből készült adaptáció, „a 39 lépcsőfok” című előadás, amely nagy sikert aratott idén az Edinburgh-i Filmfesztiválon. A Radu Iacoban által jegyzett A parkban című darab, valamint a Vlad Zamfirescu rendezte Párok című vígjáték is sajátos élményt jelent a színház szerető közönségnek.

A fesztivál Záró Gálája október 24.-én a Florin Piersic moziban zajlik majd le. Ekkor kerül sor a Comedy Cluj 2015 díjak kiosztására Iulia Verdeş, Andreea Vasile és Diana Cavalliotis színésznők közreműködésében. A díjkiosztót a Legújabb testamentum (2015) című film vetítése követi Jaco van Dormel rendezésében. A Záró Gála kiemelt eseménye a Kiválósági Díj átadása, amelyet idén Peter O’Toole nevében lánya, Kate O’Toole vesz át, aki egyben az idei fesztivál zsűrijének tagja is. A díjat első ízben adják át külföldi színésznek, ezzel is jelezve a fesztivál nemzetközi jellegét. A közönség a „The Ruling Class” című filmben láthatja Peter O’Toolet játszani.

Mindezek után csak annyit tudnék mondani, hogy az embereket könnyebb megríkatni, mint megnevettetni.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!